Izraelci

Izraelci

Израелски туристи, потърпевши от атентата, остават у нас (обновена)

ще останат в Слънчев бряг и ще довършат почивката, за която пристигнаха вчера. С тях се срещнаха днес министърът на туризма - Дилян Добрев, заместникът му - Иво Маринов и депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. Те посетиха три хотела, където са настанени туристи от Израел.

Туроператори, които работят с израелски туристи, поискаха да има охрана при транспортирането на клиентите им от летището до комплекса и обратно. Въпреки стреса от преживяното вчера, туристите ще останат у нас. От министерството им съдействат да намерят багажа си.

В най-големия курортен комплекс Слънчев бряг обстановката е спокойна. Със съдействието на МВР и ръководството на акционерното дружество се вземат извънредни мерки за сигурност, които да гарантират безопасността на туристите. Най-голямо внимание се обръща на хотелите, в които почиват граждани на Израел. В комплекса те са около 15-16. Туроператорските фирми от своя страна затягат проверките и контрола на автобусите, с които превозват групите.

Това стана ясно на проведена днес извънредна среща между министъра на туризма Делян Добрев, ръководството на "Слънчев бряг" АД и туроператори. Срещата е по повод на последващите действие след терористичния акт на Летище Сарафово срещу автобус пълен с туристи от Израел дошли да летуват у нас. 

Министър Добрев се запозна на място със ситуацията в комплекса и я определи като нормална за сезона, предвид засилената охрана. Ангажиран е целият наличен персонал на охранителните фирми, които работят с хотелите, както и на местната полицейска структура. Към момента няма отлив на туристи.

В момента в Слънчев бряг са изградени контролно-пропускателни пунктове на изходите за Бургас и Варна, а при пристигането и изпращането на автобуси с израелски туристи вече има полицейско присъствие. Началникът на РПУ Несебър Стайко Манев се обърна към туроператорите с молба да го информират за часа и мястото на мероприятията, организирани за израелските туристи, за да могат да се вземат адекватни мерки по тяхната охрана. След разговори с гости от Израел Манев е на мнение, че притеснението при тях е сравнително по-малко, отколкото при българите, тъй като при първите този проблем съществува от години. 

На срещата се коментира възможността да се изготви база данни с най-често задаваните въпроси от страна на международните партньори на туроператорите. Друга идея е хотелиерите, в чиито хотели са настанени туристи от Израел, да могат да предложат психолози, в случай, че у някой от гостите се прояви посттравматичен стрес.

Министър Добрев разказа, че веднага след инцидента лекари, които са били на почивка по цялото Черноморие, са се отправили към мястото на инцидента, за да предложат помощта си. Много наши сънародници  са зявили и желание да дарят кръв, в случай на необходимост.

Един от най-важните въпроси, които интересуваха туроператорите бе дали ще бъде въведено задължение да се проверяват автобусите и багажите на туристите за съмнителни предмети и вещества. Всички се съгласиха, че предотвратяването на подобен инцидент от неспециалисти е прекалено трудно, но би могло да се направи обучение на туроператорите с помощта на МВР с какво трябва да се внимава от тук нататък и как да се реагира, ако се забележи нещо подозрително.

"Навремето взехме превантивни мерки за контролен режим в комплекса, проведохме редица срещи с посланици и МВР. Специално посланикът на Израел даде ценни препоръки и оцени това, което предприехме по контрола на трафика. Въпреки съпротивата, държавата прояви воля и запази мерките за ред и сигурност. Сега това дава своите добри резултати и всички разбират колко полезно е било това за да предотвратим хаос в Слънчев бряг, който след подобна терористична атака, наистина би могъл да дестабилизира сезона. Хубаво е, че сме подготвени и действаме без трусове, а последователно в духа на досегашната си практика за контрол. Добре е, че сме били далновидни да въведем нужните мерки предварително, заяви изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД – Златко Димитров.

На срещата присъства и министъра на транспорта Ивайло Московски, който обясни, че се опитват да отворят летището максимално бързо без компромиси по отношение на сигурността.

Ранените бяха транспортирани днес със седем линейки до летището. Те вече са пристигнали в Тел Авив. DSC_8511В моргата на бургаската МБАЛ (снимката долу) са труповете на загиналите, сред които и този на шофьора на превозваческата фирма "Дора транс" ЕООД - Несебър. Лекари от здравното заведение и техни колеги от Израел извършват аутопсиите. Телата на загиналите израелски граждани ще бъдат транспортирани най-рано до два дни, след като бъдат извършени специални ритуали.

В болницата единствено се намира представителката на туроператорската фирма "Отанна", която е пострадала от взривната вълна.