Живко Иванов спечели голямата награда от Приятели на морето през 2020 година. Снимки Архив Черноморие-бг и личен архив

Живко Иванов спечели голямата награда от Приятели на морето през 2020 година. Снимки Архив Черноморие-бг и личен архив

Художникът Живко Иванов празнува 70-тия си рожден ден с изложба. Той ще подреди платната си в залата на бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". В експозицията ще бъдат включени нови живописни платна, повечето нарисувани от него през тази година. В изложбата са включени и картини на Живко Иванов, които са награждавани от национални конкурси за живопис и акварел.

В каталога на изложбата поетът Недялко Йорданов е написал: "Живко Иванов - един безкрайно талантлив и страхотно упорит художник, един художник в чист вид - такъв какъвто знаем от френските импресионисти в края на 19 и началото на 20 век - художници, които цял живот са си изкарвали прехраната единствено и само с четката и платното".

Изложбата ще бъде открита на 1-ви септември (петък) от 18.00 часа.

Живко Иванов е роден в Бургас, България на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. Художествената академия в столицата.

Самостоятелните изложби на художника са вече над 70 в България и чужбина. Негови картини са собственост на Националната художествена галерия в София, областни галерии в цялата страна и в частни колекции по цял свят.

През 2014 г. Живко Иванов беше първият български артист, който представи страната на 62-то издание на летния културен фестивал в Любляна, Словения.

Носител на наградата на Община Бургас "Художник на годината", 2009 г.

Носител на наградата на Община Бургас в конкурса "Акварел" в памет на Ненко Токмакчиев, 2020 г.

Носител на голямата награда на Националната изложба "Приятели на морето", 2020 г

Галерия