Vzriv1

Vzriv1

Йордан Харисимов е жертвата на взрива във Варна

лицето на загиналия е било силно обезобразено. Взривът е бил поставен под седалката на шофьора. „Става въпрос за сложно устройство. Части от колата са се разхвърчали в радиус от 50 метра”, поясни тя.
Директорът на центъра за спешна помощ във Варна - д-р Мая Рашева съобщи, че за инцидента е постъпил сигнал в 8:03 часа. Пристигалият на място екип на "Спешна помощ" е установил, че в колата има мъж, който е в много тежко състояние. По думите на Рашева на пострадалият е бил с наранявания, несъвместими с поддържането на жизнени функции. 
Директорът на ОДП - Варна, комисар Димитър Димитров заяви, че полицията работи по всички версии, в това число и засегнати икономически интереси. Огледът на мястото на атентата ще продължи и в следващите часове, допълни той.
Взривената кола е била фирмена, на дружество „Север експорт".
Йордан Харасимов има бизнес с риба, рибни продукти и рапани. Фирмата му "Север Експорт” е базирана във варненският квартал “Аспарухово”.
Според специалисти в бранша той е сред най-крупните играчи на този пазар и със сигурност е най-големият по Северното Черноморие. 
Йордан Харасимов е бивш шампион по класическа борба и дългогодишен председател на клуба по класическа борба във Варна “Локомотив 93”. Женен, с три деца.
ВИДЕО: Кървава експлозия във Варна
От пресцентъра на ОДП-Варна разпространиха следната официална информация по случая:
52-годишен загина при взривяване на автомобила му
На 24.02.2012 г. в 8:04 ч е получен сигнал за инцидент с автомобил на кръстовището на булевардите “Цар Освободител” и “Княз Борис I”. Незабавно на мястото е изпратен автопатрул, който установява, че лек автомобил “Ауди А6” с варненска регистрация е самокатастрофирал в един от стълбовете на светофарната уредба на кръстовището. 

Повиканият на място екип на Спешна помощ взема водача, който е в изключително тежко състояние. Минути по-късно пострадалият почива.

Отцепен е районът. На място пристигат служители на главния разследващ полицай комисар Петър Петров, началникът на отдел Криминална полиция Александър Сидеров, началникът на Противодействие на криминалната престъпност главен инспектор Стоян Гунчев, служители на Криминална полиция на отдел БОП в ОД МВР – Варна, както и служителите на СДОТО.

Предприети са действия по установяване очевидци на инцидента.
В момента тече оглед на местопроизшествието.

Установена е самоличността на загиналия. Той е 52-годишен варненец, чийто бизнес е свързан с рибарство. Женен е и има 3 деца.

По първоначални данни причина за инцидента е избухнало взривно устройство. В 7:58 часа аудито е било на кръстовището в лентата за ляв завой, когато взривното устройство избухва. Части от колата има и в лентата за насрещно движение. Взривът я отмества в средната лента, където продължава движението си и се спира в светофарната уредба, изкъртвайки светлинните секции.

След приключване на огледа ще бъде установен вида на взривното устройство, което най-вероятно е било поставено в района на шофьорската седалка.

До този момент не е установено загиналият да е получавал заплахи или бизнесът му да е бил рисков. 

Започнато е досъдебно производство с оглед на местопроизшествие под надзора на Варненската окръжна прокуратура.

Работи се по установяване причината и извършителите на убийството.

Днес+