DSC_0433

DSC_0433

Как празнуват няколко известни Йордановци

и празничните моменти, затова слагаме началото на поредицата "Именити именици" родени в Бургас, живеещи и работещи в града и страната. Така читателите на любимия сайт ще имат възможността първи да научат за тях, както й да разберат, какво ги вълнува и радва около тези имени дни.

На 6-ти януари се празнува Богоявление (Йордановден). На този ден става кръщенето на Иисус Христос в река Йордан. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Божидар, Божидара, Боян.

Попитахме няколко известни бургазлии на кого са кръстени, спазват ли традицията и имат ли незабравим имен ден.

Заместник-кметът по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева носи името на дядо си Йордан по бащина линия и е изключително благодарна, че е кръстена на него. За нея това е по-голям празник, отколкото рождения й ден. Най-запомнящият й имен ден е бил, когато дъщеря й Мариета е била в прогимназията и е направила интересен подарък. С подръчни средства е пресъздала атмосферата около река Йордан по време на кръщението на Иисус - дървено мостче, горичка от шишарки, в средата на мостчето е сложила името на майка си. Никоя от внучките на Йорданка Ананиева не носи нейното име. Но втората внучка носи името Лъчезара и дъщеря й казала, че е кръстена на нея, защото винаги е лъчезарна.

DSC_7851Йордан Георгиев - член на борда на директорите на "Слънчев бряг" АД носи името на дядо си. Всяка година на имения си ден спадва традицията. Телефонът му буквално "прегрява" от обаждания и съобщения от близки и приятели, решили да го поздравят за празника. Един имен ден обаче няма да забрави. "Беше през 1996-та година. Живеехме в двустаен апартамент в комплекс "П.Р.Славейков". Вечерта на празника дойдоха 50 гости. Успяхме да се съберем в жилището и да празнуваме", спомня си Йордан Георгиев.

Тримата Данчовци с общ каталогDSC_0140

Тримата известни бургаски художници - имениците Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов отново излизат на сцената. Този път навръх празника си те ще наредят не само обща изложба, но ще се представят и с общ каталог. За първи път зографите са решили да съберат в книга репродукции на едни от най-известните си творби, за да зарадват своите знайни и незнайни почитатели. Общият вернисаж те правят винаги минути след поднасянето на венците пред паметника на поета-революционер Христо Ботев.

Кметът на Българово Йордан Йорданов DSC_8287носи името на дядо си Йордан. "В нашия род това име се предава през поколение и се редува с името Илия, което пък носи моя син", сподели именикът. Празникът за него започва винаги рано сутринта на 6-ти януари със среща с приятели, с които изпива първото за деня кафе. След това не пропуска и светата литургия в църквата. Откакто е кмет на Българово, на празника си винаги посреща гости и в кабинета. "Всеки е добре дошъл. Винаги има, с какво да почерпя", уточнява Йордан Йорданов. Тази година в 13.00 часа той ще поздрави тримата художници на откриването на общата им изложба. А вечерта ще очаква гости у дома. Седемметровата маса вече е готова за празника. По традиция майка му приготвя сармите, а съпругата му Веселка - месните ястия. "Преди години дойдоха толкова много гости, че се наложи да ги настаним в три отделни стаи, но беше весело", спомня си кметът на Българово. В последните години гостите му идват с бутилка домашно приготвено вино. До края на вечерта всички бутилки се отварят и виното се опитва. "Получава се една интересна дегустация, като всеки обяснява как е направил своето вино", обяснява Йордан Йорданов.