DSC_5100

DSC_5100

Какъв е символът на цветята

на любимата жена или приятелка. Често пъти изборът зависи от вида на цветето или от предпочитанията на жената, за която са предназначени. Ако все пак, решите преди да изберете, да се консултирате за значението на всяко цвете, прочетете текста по-долу.

Ако избирате азалея, значи дамата на сърцето ви гори от страст и темперамент. Бегония зове: "Внимание! Пази се". Спрете ли се на божур, трябва да знаете, че той символизира срам и щастие, виолетката - нежна и искрена обич, герберът издава, че подаряващият цветята иска да покаже колко е щедър и да изтъкне себе си. Гладиолът направо крещи: "Дай ми почивка!", както и наистина съм искрен/а. Далията е символ на достойнство и елегантност, димитровче – на нежност и любов. Подарявате ли жасмин имайте предвид, че той означава - любезност, измама, лъжа. Зюмбюлът е скромност и смирение. Игликата има двойно значение - "Не мога да живея без теб" и непостоянство. Ирис – приятелството ти значи много за мен. Камелия – възхищение, перфектност (розова) – "Копнея за теб" (червена) – "Ти си пламъка в сърцето ми" (бяла) – "Прекрасен/а си!".
Противно може би на повечето твърдения, карамфилът е знак за чиста и дълбока любов, за очарование, женска любов (розов). Ако подарите червен карамфил, значи казнате – "Никога няма да те забравя", "Сърцето ми плаче за теб", ако е лилав - възхищение, ако е едноцветен – непостоянство.
Изберете ли лале, значи това е перфектна любов, момината сълза означава - невинност, лилиум избират мъже, ненавиждащи рутината и ценящи фантазията.
Люлякът - смята се за лиричен пратеник. Особено се цени белият люляк, който е популярно цвете при майските сватби. Нерядко го наричат "кралско цвете". Макът е символ на плодородието. Маргаритката излъчва – вечна любов, чистота, скромността ,невинност, предана любов, минзухарът – радост, момина сълза – благоуханност. Нарцис – някъде се разглежда като израз на деликатност и срамежливост, почит, а другаде – като въплъщение на студенина и егоизъм, на радост, уважение, несподелена любов. Невен е символ на жестокост, ревност, отчаяние, печал, завист. А незабравка – истинска любов, спомени, вярна любов между мъж и жена.
Розата е – щастлива любов. Червената роза е запазеният символ на любовта, тя се поднася само, когато искаме да кажем "обичам те" и в никакъв друг случай. Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на червена роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна. Жълтата роза, която често се е смятала за послание на омраза, всъщност говори за приятелство. Леко отворена, жълтата роза пита: "Обичаш ли ме още", а значението на съвсем разтворен жълт цвят е "Моля те, върни се". Бялата роза символизира вярност и непоквареност, тя казва: "Довери ми се". Розовата роза е символ на пълно щастие и удоволствие, но също така носи и посланието на тайната любов и признава: "Сърцето ми ти принадлежи". Лилавата роза е символ на влюбването от пръв поглед. Този, който ви подарява букет от лилави рози иска да ви каже, че е очарован, омагьосан от вас от мига, в който ви е видял за първи път.Комбинацията от бели и червени рози означава "близост завинаги". 
Теменужка е символ скромност, свенливост; това е символът на живота и щастието. Фрезията е доверие. Цикламата е изразява чувство на завист.