DSC_0319

DSC_0319

Каналите на Аспарухово готови след година когато приключва срока за усвояване на отпуснатите 8 млн. лева по фонд "Солидарност".  В момента е в ход обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, и след като това стане факт, започваме работа по тези изключително важни за района съоръжения. Това заяви на пресконференция днес заместник-кметът на Варна Христо Иванов в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Ася Станкова – директор на ГД "ПРР", и Добромир Василев – началник на отдел "Солидарност". Вчера те участваха в експертна среща с представители на Европейската комисия, отговарящи за фонд "Солидарност" в Брюксел. 

„През следващите две седмици предстои обявяването на тръжни процедури за избор на изпълнители за допълнителните два обекта, за които миналата седмица бяха подписани договори за финансиране в размер на 2,36 млн. лева, отново от фонд "Солидарност". Първият обект е Елпромското дере, в участъка от железопътната линия Варна – София до заустването във Варненското езеро, където ще бъдат извършени дейности по възстановяване водопроводимостта на дерето. Вторият обект е Фатрико дере, чиято устойчивост е нарушена заради интензивни валежи“, обясни Христо Иванов. 
Зам.-министър Николова посочи, че фонд "Солидарност" е създаден с цел да бъдат насочвани средствата към държави членки, които имат нужда от подкрепа след настъпили бедствия. МРРБ е кандидатствало с три апликационни форми за финансиране и подкрепа. По първата от тях, която касае Варна и Североизточния район, е получено финансиране в размер на 20 млн. лв., като повече от половината от тях са насочени към морската столица за покриване на щетите от наводнението през 2014 г. 
"Колегите от Европейската комисия не скриха своето задоволство, че Община Варна е в пълна готовност за изпълнение на дейностите по проектите по фонд "Солидарност". Те отбелязаха своето задоволство от административния капацитет, структурата и механизмите за работа, които са създадени в общината. Това осигурява коректното изпълнение на дейностите в срок", допълни зам.-министър Николова. 
По нейни данни, по останалите апликационни форми, България е получила около 4 млн. лева за преодоляване на щетите от бедствията в северозападната част на страната, като  четири общини - Мизия, Бяла Слатина, Враца и Мездра, вече имат сключени договори. Очаква се и финансиране от 12,5 млн. лева, в помощ на последствията от бедствията през февруари т.г. в южна България.

Галерия