Картините на Жеко Стоянов - колажи с женски образи от Ренесанса в живописните си платна копия на известни картини от ренесансови автори - Рафаел, Да Винчи, Леонардо и други. Поетичните женски образи, рисувани преди векове, са като продължение на картините на бургаския автор.

 

"Не смея да рисувам върху картината на майстора, затова съм използвал копия и съм ги вмъкнал като колаж в платната си. Така се получи един своеобразен разговор", обясни художникът. Първоначално той нарисувал своите цветни фантазии и все още не знаел как да ги завърши, когато се родила идеята за нестандартното съчетание с класически шедьоври.

Зрителят ще види 21 картини, рисувани в периода 2009-2010 година. В тях Жеко Стоянов е по-пъстър и ефектен, но същевременно и по-мелодичен и привличащ.

Авторът е избрал днешния ден, за да открие изложбата си, тъй като на 4 февруари празнува имен ден. И понеже е известен като музикант сред колегите си, той няма да пропусне да вземе китарата и да попее. "Ще изненадам приятелите си с неаполитанска канцонета, с руски и български песни", допълни художникът.