DSC_8346

DSC_8346

Католици и арменци празнуват днес Възкресение и източните християни на Великден идва от различните календари, които използват църквите. Католиците изчисляват по Григорианския календар. Още през 1582 г. папа Григорий XIII заменя стария Юлиански календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар. В православните храмове служението продължава да бъде по Юлианския календар.

Великден е денят, в който всички християни празнуват Възкресението на Божия син – Иисус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.
Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден. Всяка година Великден носи на всеки от нас нещо особено, неприличащо на онова, което е било миналата година, казват католиците. Всяка година нашето сърце по различен начин е готово да приеме смъртта и Възкресението на Иисус Христос, смятат католиците. Но ние сме призвани да увеличаваме своето "участие" в този празник. И именно затова църквата празнува Възкресението Христово всяка година, помагайки ни да влезем в живота на нашия Господ и да се обновим, отхвърляйки от себе си поредното късче от "предишния човек".