YordanY

YordanY

Кмет показва на деца как се правят мебели от ракита

със съдействието на група "Превенция на престъпността" към ОДМВР - Бургас и фирма "М-бус".

Най-активните по време на лятната ваканция подрастващи (на възраст от 5 до 16 години) наблюдаваха сръчните ръце на символичния си домакин, чието хоби е изработването на ракитени мебели и предмети. Децата се опитаха и сами да изучат тънкостите в занаята, проявявайки голямо желание и старание. Кметът Йордан Йорданов покани гостите си да разгледат и църквата "Св. Свети Атанасий", имаща 160-годишна история, като костницата към нея, съхранила спомена за кланетата над местното население, впечатли малчуганите и ги провокира да чуят още от историите за славното минало на дедите си.DesaVRisk

Палавниците се подсладиха с торта, предоставена безвъзмездно от фирма "Иванет" ООД, като запечатаха спомените от образователното посещение в Българово в множество снимки. С благодарност към кмета на Българово Йордан Йорданов за топлото гостоприемство се обърна Директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства  в Община Бургас – г-жа Таня Колева, която припомни и част от историята му :

КСУДС в община Бургас предлага услуги, чиято цел е да подкрепят и подпомагат семействата в грижите за децата им, да повишат капацитета на семейството, да развият родителските умения и по този начин да предотвратят изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции. Услугите в КСУДС имат също за цел да подпомогнат социалната интеграция и адаптацията на деца на улицата, както и деца, напускащи специализираните институции. Предоставяните услуги осигуряват на децата в риск възможността да растат в семейна или близка до семейната среда и са безплатни за жителите на община Бургас.

Отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" - Бургас, насочва децата в риск и техните семейства с направление към Комплекса и следи за качеството на предлаганите услуги.

През месец август 2011г. в Център за работа с деца на улицата са ползвали социална услуга 15 деца, а в Център за обществена подкрепа 90 деца и техните семейства.

През 2010 година в Център за работа с деца на улицата са ползвали социална услуга 15 деца, а в Център за обществена подкрепа 183 деца и техните семейства и 6 кандидати за приемни родители.

В КСУДС град Бургас функционират две звена - Център за работа с деца на улицата с адрес ул. "Сан Стефано" № 32 и Център за обществена подкрепа с адрес к-с "Братя Миладинови", ул. "Дрин" №9.

Услугите в КСУДС се предоставят от мултидисциплинарен екип от специалисти с професионална подготовка в областта на социална работа, психология, грижи за деца, специална педагогика, медицина и знания и опит в предоставяне на грижи за деца, особено за деца със специални нужди, семейно консултиране, социална работа с деца в риск, работа с жертви на насилие, работа на терен.