Кметът на Бургас бе сред първите, които сложиха очилата. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас бе сред първите, които сложиха очилата. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов влезе във виртуална реалност. Той сложи 3D очила и така се "озова" на дъното на Черно море, което пази тайните на потъналите кораби. Тази възможност очаква всички посетители на изложбата "Скритите тайни на Черно море", която бе открита тази вечер в културен център "Морско казино". Тя ще може да бъде разгледана до 30-и юли. Откриването й е част от съпътстващата програма на "Европейския морски ден", който се провежда в Бургас, като част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.
Изложбата включва 7 3D макети на потънали кораби, в състоянието в което са намерени и любопитни артефакти, открити при последните проучвания на морското дъно. Залата ще бъде изцяло преобразена, за да пресъздаде подводния черноморски свят.
Интерактивна карта включва 57 потънали кораби и изчезнали селища в Черно море. С VR очила всеки гост ще може да направи виртуална разходка на морското дъно.
16 макети на кораби, предоставени от Българската федерация по спортен корабомоделизъм, ще бъдат подредени в зала "Георги Баев". Голяма част от тях са носители на медали и престижни отличия от национални и международни изложения.
Интерактивни игри за деца ще посрещат най-малките посетители на културния център. Те ще могат да конструират 2 триизмерни разглобяеми макети на кораби от дърво по предоставен им чертеж и снимка. По-любопитните от тях с помощта на очила за виртуална реалност ще изследват дъното на морето.
Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд култура и съдействието на НАИМ към БАН, Център за подводна археология-Созопол и РИМ-Бургас.

Галерия