Кметът Димитър Николов (вдясно) входира докладна записка с промените в структурата. Снимка Бургас без цензура

Кметът Димитър Николов (вдясно) входира докладна записка с промените в структурата. Снимка Бургас без цензура

Кметът на община Бургас Димитър Николов ще има шестима заместници. Докладната записка със структурата на администрацията е входирана за разглеждае в комисиите и ще бъде гласувана на сесия на Общинския съвет от мандат 2023 - 2027 г. другата седмица.

"Съществуващата структура е изменяна частично в предходните мандати на общински съвет Бургас. Ето защо за мандат 2023-2027 г. предлагаме нова структура, като общата численост на общинската администрация остава непроменена.

Целта на предложения проект на нова структура е да осигури съответствие на структурните звена в администрацията с функционалните задължения и отговорности на работещите в тях, да подобри тяхната координация с оглед повишаване на ефективността й, както и да се приложат на практика изискванията на  чл. 5, ал. 2 и 3 от Закона за администрацията /ЗА/, според които общата администрация подпомага осъществяването на правомощията на органа на държавна власт като ръководител на съответната администрация, създава условия за осъществяване на дейността на специализираната администрация и извършва техническите дейности по административното обслужване, а специализираната администрация подпомага осъществяването на правомощията на органа на държавна власт, свързани с неговата компетентност", пише в докладната записка на Димитър Николов.

При осъществяване на дейността си кметът на общината ще се подпомага от шест заместник-кмета със следните ресори и функции:

1. Заместник-кметът по финанси, бюджет, икономика и морско дело, организира и контролира разработването, приемането, актуализирането и отчитането на общинския бюджет; организира, координира и контролира прилагането на Закона за местните данъци и такси и подзаконовите нормативни актове за изпълнение на приходната част по бюджета на общината; координира и контролира работата на общинската администрация в областта на общинската икономика, стопанската дейност, морското дело и изпълнението на програмите за стопанската дейност и финансовото състояние на търговските дружества с общинско участие и специализираните общински предприятия.

След 16 години на този пост Красимир Стойчев напусна и неговото място зае Станимир Апостолов - избран за съветник от КОД.

2. Заместник-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие организира,  координира и контролира работата на общинската администрация в областта на устройство на територията на общината, строителството и инвестициите, провежда политика за въвеждане на енергийната ефективност и прилагането на възобновяеми енергийни източници.

На този пост вече мандат и половина е Чанка Коралска.

3. Заместник-кметът по култура и вероизповедания организира, координира и контролира работата на общинската администрация в областта  на културата, вероизповеданията  и връзките с обществеността.

На този пост от миналия мандат е Диана Саватева.

4. Заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики организира, координира и контролира работата на общинската администрация в областта на образованието, здравеопазването, социалните дейности и младежките политики и трудовата заетост.

След 16 години начело на ресора Йорданка Ананиева напусна и на нейно място бе назначен Михаил Ненов – директор на ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“.

5. Заместник-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата организира, координира и контролира работата на общинската администрация за подготовка, актуализация и оценка на стратегически програми документи за развитие на общината; за подготовка, разработване и представяне на общински проекти за външно финансиране на дейности на общината от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, по европейски програми и от международни финансови институции; за организация, координиране и контрол на работата на общинската администрация в областта на опазването на околната среда по всичките й компоненти и прилагането на мерки за адаптация към климатичните промени.

На този пост остава Весна Балтина.

6. Заместник-кметът по спорт и туризъм организира, координира и контролира работата на общинската администрация в областта на спорта и туризма.

Това е нов ресор и той ще бъде поет от Манол Тодоров - избран за съветник от листата на "Български възход".

Структурата на общинската администрация е  разпределена в описаните шест ресора /направления/  по дирекции и отдели, както следва:

I. Ресор „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“, със заместник-кмет, който подпомага кмета при осъществяване на неговите правомощия в следните области: организира, координира и контролира работата на общинската администрация в областта на образованието, здравеопазването, социалните дейности и младежките политики и трудовата заетост.

В ресора се обособяват две дирекции:

Дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ с два отдела –  „Здравеопазване и социални дейности“ и „Превенции и младежки политики“ и дирекция „Образование“.

Заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални и младежки дейности координира и контролира работата и на Общински съвет по наркотични вещества, детски ясли, медицински сестри по училища и детски градини, Домашен социален патронаж, Детска млечна кухня, здравни медиатори, всички социални услуги – ЦНСТ, ЦСРИ, ЦОП, ДЦДУ, ЦВН и др., други дейности по здравеопазване и образование и Авиомузей  – Бургас.

В ресор „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ се обособяват две дирекции, както следва: дирекция „Стратегическо развитие“ с два отдела – отдел „Стратегическо планиране, дигитализация и устойчиво градско развитие“ и отдел „Международно сътрудничество и интегрирани териториални инвестиции“ и дирекция „Околна среда“ с три отдела – отдел „Климат, енергия и води“, „Управление на отпадъците“ и отдел „Опазване на околната среда“.

Заместник-кметът по стратегическо развитие, екология, дигитализация и адаптация към промените на климата координира и контролира работата и на ОП „Чистота Еко“, както и на Приют за безстопанствени кучета.

В ресор „Култура и вероизповедания“ се обособява една дирекция „Култура и връзки с обществеността“ с два отдела – отдел „Култура“ и отдел „Връзки с обществеността“.

Заместник-кметът по култура и вероизповедания координира и контролира работата и на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“, Младежки културен център, ПФА „Странджа, Културен център Морско казино, РЕКИЦ „Читалища“, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, Регионален исторически музей, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“, Къща-музей „Петя Дубарова“, Хор „Родна песен“ и други дейности по културата.

В ресор „Спорт и туризъм“ има отдел „Спорт“ и ОП „Туризъм“.

В ресор „Финанси, бюджет, икономика и морско дело“ се обособяват три дирекции, както следва: дирекция „Бюджет и финанси“ с два отдела – „Бюджет“ и „Финансово-счетоводни дейности“, дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ с обособени три отдела „Обслужване на данъкоплатци“, „Отчитане на приходи“ и „Контрол и принудително събиране“ и дирекция „Икономика и стопански дейности“ с обособени два отдела - отдел „Икономика и бизнес развитие“ и отдел „Стопански дейности“.

Заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика координира и контролира финансовата дейност на всички общински предприятия и търговските дружества с общинско участие.

В ресор "Строителство, инвестиции и регионално развитие“ се обособяват две дирекции, като длъжността на главния архитект е изведена на директно подчинение на заместник-кмета.

Дирекция „Устройство на територията“ с обособени три отдела отдел „Архитектура и контрол на строителството“, отдел „Геодезия и техническа инфраструктура“, отдел „Териториално-устройствено планиране“ и дирекция „Строителство“ с обособени два отдела – „Строителство, озеленяване и енергийна ефективност“ и „Безопасност и организация на движението“.

В структурата на ресора е и главният архитект, който е на подчинение на кмета на Общината и на заместник-кмета. Работата на главния архитект се подпомага от дирекция „Устройство на територията“

Главният архитект ръководи, координира и контролира дейностите по устройственото планиране, проектирането, архитектурата и строителството, градския дизайн. Организира и участва в разработването, прилагането, съгласуването и актуализирането на методическата и нормативната база в областта на устройство на територията и проектирането на сградите. Ръководи, координира и контролира дейността на общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) и издава административни актове съобразно правомощията му по ЗУТ. Организира и участва в разработването и провеждането на политиката на Общината в областта на устройството на територията и инвестиционното проектиране.

Заместник-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие координира и контролира работата на общински предприятия, касаещи дейността по строителство и благоустрояване.

Общата администрация запазва сегашната си структура със съответните функции съгласно Закона за администрацията и  действащия Устройствен правилник, обособени в съществуващите дирекции и отдели в следните направления – Гражданска регистрация на населението, Управление на общинската собственост, Административно обслужване, Правно-нормативно обслужване, Човешки ресурси, Обществени поръчки, Информационно обслужване и технологии, Управление при кризи, обществен ред и сигурност, Вътрешен одит, както и отдел „Експертно-техническо осигуряване на общинския съвет“.

Към общата администрация са и дирекциите „Център за административни услуги Приморие“, „Център за административни услуги Възраждане“, „Център за административни услуги Зора“, „Център за административни услуги Освобождение“, „Център за административни услуги Изгрев“ и „Център за административни услуги Долно Езерово“, които чрез директорите и служителите осъществяват следните функции.

Териториален обхват на дирекциите – центрове за услуги

Дирекция  „Център за административни услуги Възраждане“

к-с "Меден Рудник", кв. Победа, кв. Акациите, кв. Горно Езерово,  м.с. Върли бряг

Дирекция  „Център за административни услуги Изгрев“

к-с "Изгрев", к-с "Зорница", кв. Сарафово, кв. Рудник, кв. Черно море, с. Брястовец,              с. Драганово, 5-ти километър

Дирекция  „Център за административни услуги Приморие“

Централна градска част, к-с "Възраждане", кв. Крайморие, м. Рибарско селище, Парк "Росенец", Алатепе

Дирекция  „Център за административни услуги Освобождение“

к-с "Славейков", кв. Лозово, кв. Банево,            кв. Ветрен, Минерални бани,                                    с. Миролюбово, с. Изворище, гр. Българово, Промишлена зона Север

Дирекция  „Център за административни услуги Зора“

к-с "Лазур", к-с "Бр. Миладинови" Приморски парк, с. Маринка, с. Твърдица,            с. Извор, с. Димчево

Дирекция  „Център за административни услуги Долно Езерово“

кв. Долно Езерово, с. Братово, с. Равнец, бази землище Долно езерово

 

В подкрепа на дейността на Кмета, свързана със здравеопазването и демографските политики се създават дирекция „Демографски политики, мониторинг и координация“ и Консултативен съвет по здравеопазване.

Дирекция „Демографски политики, мониторинг и координация“ се обособява като част от общата администрация за осъществяване ръководните функции на кмета в областите: организиране, координиране и контролиране работата на общинската администрация за подготовката, актуализацията и оценката на стратегически документи и проекти за реализиране на мерки за демографско развитие.

Консултативен съвет по здравеопазване се обособява с основна цел да подпомага дейността на Община Бургас в организацията, координацията, мониторинга и контрола на дейността в сферата на здравеопазването. Членовете на Консултативния съвет по здравеопазване ще се определят със заповед на кмета на общината.