zakon_za_prist-4

zakon_za_prist-4

Кметовете с предложения към Закона за морските пространства

и съобщения в парламента - Иван Вълков. В него участваха и бургаските депутати от ГЕРБ - Димитър Бойчев, Диана Йорданова и Стоян Гюзелев, както и депутатът от "Коалиция за България" - Пенко Атанасов.

В обсъждането се включиха и изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" - Диян Димов, Живко Петров - шеф на Морска администрация - Бургас, Жорж Дерелиев - БМФ Порт Бургас, Петко Бачийски - Асоциация на яхтените пристанища, Красимира Стоянова - директор "Правна дирекция" в министерството на транспорта, Павел Маринов - Институт по регионални стратегии и други.

Кметът на община Бургас Димитър Николов поиска съдействие за по-бързо съгласуване на проекти по евро програми, с които общините кандидатства за финансиране, в това число и отнасящи се до контретния закон.

Според Жорж Дерелиев е неравностойно положението, в което изпадат концесионерите на пристанищни терминали спрямо държавните и регионалните оператори. Според изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" Диян Димов, трябва да се съчетаят интересите на държавата с частните, както и в закона да бъде внесена яснота по отношение на пристанищните дейности, свързани с приемането и обратването на отпадъци.

Според Павел Маринов, не трябва да се приемат поправки в закона, а да се изработи изцяло нов закон, защото темата е сериозна и касае много проблеми.

"Този закон е важен за нас, малките общини, защото ще ни даде възможност да кандидатстваме за финансиране за изграждане на рибарски пристанища. Обаче трябва да се даде по закон дефиниция за закрита лодко стоянка, защото по програмите можем да кандидатстваме за обособяването им, но не можем да получим лиценз за такива", обясни кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Снимка архив