Кметът на Бургас към съветниците: Подкрепете индустриалната зона Докладната записка с предложението му ще бъде гледана на сесия на Общинския съвет утре. Това е последният шанс Бургас да привлече инвеститори, да се открият нови работни места, да се създадат условия за малкия и среден бизнес.

 

Проектът се съфинансира от държавата с 5 млн. лева и е подкрепен от всички работодателски организации.

Предложението за създаване на индустриална зона в Бургас се внася за втори път в ОбС от бургаския кмет, но първия път не срещна подкрепа от съветниците.

Ако общинските съветници утре не дадат съгласието си, държавното предприятие "Индустриални зони" ще бъде принудено да сключи договор с една от многото желаещи да реализират проекта други български общини.

"Във всички проучвания, които са правени в Бургас, като № 1 проблем хората посочват безработицата, кризата, страховете си да не загубят работата си или да не могат да се реализират. Назад остават такива важни теми като здравеопазване, инфраструктура, чистота, пенсии. В същото време в предизборните си платформи партиите обещават създаването на нови работни места и възможности за бизнес. Утре избраните от бургаските граждани общински съветници ще трябва да докажат спазват ли си предизборните обещания или заради дребни боричкания са готови да лишат града от тези перспективи. Надявам се колегите да проумеят, че ако бъде създаден индустриалния парк в града, той ще съществува и ще се развива много след като всички ние излезем от политиката. И още - отказът им да подкрепят създаването на индустриална зона няма да им донесе предизборни политически дивиденти. Така те няма да "натрият носа" на кмета на Бургас, а на бургаските граждани. Това ще бъде категоричен отказ да се даде шанс на Бургас за привличане на инвеститори и създаването на нови работни места. И това ще трябва да обясняват на избирателите си.

Не мога да допусна, че докато си играем на местно инатене, инвеститорите ще ни подминат и ще отидат в Пловдив, Варна или пък в Раковски, а съответните общини доволно ще протриват ръце, че са "издърпали" тази възможност от Бургас. Когато се питаме защо магазините и заведенията нямат клиенти, трябва и да си отговорим, какво прави всеки един от нас, за да създаде условия за работа и по- добри заплати на съгражданите си. Когато си играем на местен шовинизъм, трябва да го подплатим с реални действия и конструктивни решения, а не с празнодумие.

Не с конформизъм трябва да завърши този мандат. И не кметът иска да направи индустриална зона за себе си. Реалните проблеми на града са тези – перспективата за работа и бизнес, опасността от строителството на АЕЦ до границата ни, а не дребните ни боричкания и дребните ни победи на сесии, които освен удовлетворяване на егото ни, не водят до нищо за града.

Нека не даваме повод другите градове да се възползват от слабостите ни", се казва в обръщението на кмета Николов.