DSC_3306

DSC_3306

Кметът на Бургас "пресира" министър Цветанов заради 5 РПУ

Бившето общежитие на "Лукой Нефтохим" бе дарено безвъзмедно на общината и тя го предостави за нуждите на полицията. Така след преместването на РПУ-то сградата ще бъде преустроена за детска градина, която ще бъде за 120 деца.DSC_3335

След четири месечен ремонт, полицията влиза в новата сграда. В нея ще се помещава 5 РПУ, специалната куриерска служба, арестния блок с конвойната служба, отрезвителя, паспортната служба.DSC_3247

"Новата сграда е една сериозна крачка за създаването на по-добри условия на службите на МВР", каза при откриването министър Цветанов. Приветствие отправи и шефът на ОДМВР - комисар Милен Димитров.

На церемонията днес дойдоха и двамата зам.-областни управители Атанас Терзиев и Севдалина Турманова, председателката на Общинския съвет Снежина Маджарова, съветници от ГЕРБ, кметове на общини от областта, граждани. Водосветът бе отслужена от архиерейския наместник отец Борис Беров.

Порционът на полицаите ще стане 120 лева. Увеличението ще е с 60 лева, каза министър Цветанов на импровизиран брифинг след откриването на РПУ-то. Това увеличение вече е договорено с всички пет синдиката, представляващи служителите на МВР. От първи октомври полицаите, работещи на 12 и 24 часови смени ще получават допълнително възнаграждение по 40 лева, което е по Наредба №11 от 2006 година. Досега не е съществувала възможност за финансово обезпечаване изпълнението на тази наредба, но вече са предвидени средства от догодина на база направени в министреството реформи.

"Средствата, които ще се насочат за увеличенията към заплатите на служителите на МВР, идват от реформите, направени през последните години в МВР. За това време от системата са излезли над 7 300 служители, а са назначени 3 600. Щатната численост в МВР през последните 15 - 20 години е била между 62 000 до 66 000 служители, а в момента те са 55 0000. Това, което сме направили с тази оптимизация и преструктуриране на звената в системата, е да могат да се натоварят определени звена повече, за да може да осигурим повече полицейско присъствие. В момента се провеждат конкурси за около 1 500 полицейски служители, които ще бъдат насочени предимно в малките населени места”, уточни министър Цветанов.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова