Akva2

Akva2

Кметът на Бургас подписа за "Аква Калиде"

 Това каза днес министърът на културата Вежди Рашидов след подписване на тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологическия обект "Аква Калиде - Термополис".

"Радвам се, че вече се изпълва със съдържание програмата на правителството за културен туризъм, засега основно по Южното Черноморие", отбеляза министър Рашидов. Той посочи, че досега много хора са употребявали думите "културен туризъм", без да знаят какво точно означава това. Министър Рашидов даде като пример големия процент от брутния вътрешен продукт на Италия, който идва именно от този вид туризъм.

Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че обектът е бил изключително занемарен в последните години. "В контекста на очаквания добър туристически сезон през тази година расте интересът на туристите към дестинации с културно-исторически стойности, затова и активно продължаваме да работим в тази посока", изтъкна Димитър Николов.

Споразумението бе подписано от министъра на културата, кмета на Бургас Димитър Николов и Гьонюл Талу - председател на Управителния съвет на турската строителна компания "Доуш Холдинг", която ще финансира безвъзмездно проекта с 500 000 лева.

Средства за "Аква Калиде - Термополис" ще бъдат предоставени също и от Министерството на културата - от парите за археология в бюджета на ведомството. Работата се очаква да започне в началото на лятото.

Около 110 млади хора, главно студенти, ще работят заедно с археолозите на обекта. "Ще има постоянна музейна експозиция, която ще се допълва с нови находки", съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той направи и добронамерена шеговита аналогия между днешната церемония и историята на обекта, като припомни, че най-малко трима императори са градили древния град - Траян, Константин и Сюлейман Великолепни.

"Възможно е да се сформират и общи археологически екипи, защото имаме какво да научим едни от други", отбеляза министър Рашидов.