DSC_7475

DSC_7475

Кметът на Бургас предлага общината да стопанисва плажа предстоящата сесия на ОбС този четвъртък. Кметът предлага на съветниците да дадат съгласие плажната ивица да бъде предадена за стопанисване и управление на общинско предприятие "Спортни имоти, паркинги и гаражи". На него ще се възложи извършването на водно-спасителна дейност, медицинско обслужване, санитарно-хигиенно поддържане.

Още през март т.г. Общинският съвет даде съгласие да се отправи искане до МРРБ за безвъзмездно предоставяне за управление на Община Бургас на плаж "Бургас – централен", с площ от 69 507 кв. м. В съответствие с това решение, областният управител Константин Гребенаров е поискал от министъра на регионалното развитие и благоустройството спешно да бъдат предприети действия от страна на Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне правото на управление върху плажа на Общината. Предложението предстои да бъде разгледано на заседание на Министерски съвет. За да се спечели време обаче, тъй като Централният плаж и прилежащите му водни площи вече се посещават от жители и гости на Бургас, кметът Николов предлага Общинският съвет да вземе решение, което ще е под условие и ще изпревари действията на Министерски съвет, но пък ще спечели време в интерес на здравето и безопасността на всички летовници.

След разглеждането на предложението от Министерски съвет, ще се наложи спешно да се извършат действия за обезопасяването, в това число водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на ивицата. Средствата за осигуряване на дейностите по поддържане на чистотата, водно-спасителната дейност и медицинското обслужване, ще бъдат осигурени от бюджета на Община Бургас. При предоставяне плажа на Община Бургас, от ОП "Спортни имоти, паркинги и гаражи" планират поставянето на съоръжения, с които плажът да се превърне в привлекателно място за отдих и развлечения – практикуване на плажни спортове (волейбол, футбол, бадминтон), провеждане на спортни мероприятия и състезания.

За всички тези дейности при актуализацията на бюджета се предлага да бъдат предвидени средства в размер на 50 000 лева.