Кметът на Царево отива с рибари на среща с министър Найденов

"Рибарското пристанище "Мичурин" отговаря на всички условия и има пълно основание да е сред четирите порта в страната, между които ще бъдат разпределени 16 млн. евро по оперативна програма "Рибарство", заяви кметът Петко Арнаудов.

Пристанището е първо от портовете в останалите черноморски общини, което получи удостоверение за експлоатационна годност -  №121/ от 12 февруари 2009 г. Преди това местната администрация успя да сключи споразумение с бившето РПК и към общинската територия от 4 дка да присъедини още 5дка.

Решението общината да кандидатства за отпускане на 4 млн. евро по оперативна програма "Рибарство" е взето на извънредна сесия още през ноември 2008 г. За тази цел бе разработен проект "Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище "Мичурин". Европейската субсидия ще помогне за ремонт и модернизация на кейовата инфраструктура и за разширение на рибарското пристанище. Първо ще бъде изградена техническата инфраструктура, предвижда се да има и хладилна складова база за улеснение на рибарите.

Единствената пречка за финансиране е действащото в момента законодателство (Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища), което отдавна трябваше да бъде актуализирано, за да имат възможност и общините наред с държавата, да участват в изграждането на пристанища.

"За мен беше изненадващо изявлението на министър Мирослав Найденов по време на посещението му в Созопол. Според него вече са определени 4 държавни пристанища, които чрез "Рибни ресурси" ЕООД под шапката на Министерството на земеделието и храните да получат европейската субсидия. Това противоречи на  равнопоставеността и съзтезателния принцип, наложени от ЕК. Дори само от географска гледна точка не е приемливо Созопол да е последното рибарско пристанище, а крайбрежието на юг от него да остане изолирано. Ще изпратя официално запитване до него защо пристанище "Мичурин" е извън списъка на обектите, които могат да получат европейско финансиране и защо се ощетяват местните рибари", каза още Петко Арнаудов.