IMG_1471

IMG_1471

Коледният базар се появява във Виена. В Германия има 150

но, разбира се, не в такъв бляскав и пищен вид, в който сме свикнали да го виждаме сега. За предшественик на коледните базари се смята виенският "Декемврийски пазар", проведен през далечната 1294 година. Първите коледни базари са се провели именно във Виена – преди повече от седем века. През 1294 година, император Албрехт Първи дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Първият писмено документиран базар от този тип е този в Баутцен през 1384 година.

Вече през XVI век коледните базари добиват съвременния си вид. На тях, освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, се продават и вкусни джинджифилови хлебчета, и сладкиши, които моментално станали хит. Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на "Базарът на Бъдни вечер". Въпреки промените обаче, самата концепция не е се променила – още от самото си начало, базарът бил изключително запазено място само за малки търговци – все пак, те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена. В много градове в Германия и Австрия традицията така се развива, че Коледните пости и започващото очакване на идването на Христос на Земята, се възвестява именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен "Weihnachtsmarkt".IMG_1321

В Германия има 150 коледни базари. Приятно ухаещи, празнично осветени, изпълнени с коледни звуци и кулинарни лакомства – така ще почувствате с всичките си сетива коледните базари в Германия. 

По украсените сергии търговците предлагат произведения на художествените занаяти, коледните сладки, греяното вино и местните специалитети радват небцето, а тържествените звуци на хорове и духови оркестри създават музикалния фон. На германските коледни базари ще опознаете обичаите и традициите в изпълнена с настроение историческа среда – от крайбрежието до Алпите. Най-известните коледни базари са нюрнбергският "Кристкиндлесмаркт" (Nürnberger Christkindlesmarkt) и дрезденският "Щрицелмаркт" (Dresdner Striezelmarkt). Един от най-красивите базари в германската столица Берлин е този на "Gendarmenmarkt Christmas Market" - един от най-красивите площади на града. Жонгльори, акробати, танцувални групи, шоута с огън, хорове, джаз, както и международни известни артисти са част от програмата на този базар. За да влезете там, трябва да си купите билет, който ще бъде скъсан на входа от мъж, облечен в ливрея и с перука на главата. Така духът на Средновековието ви обгръща още преди да сте прекрачили прага на базара.

Сърцето на "Зимната магия" обаче според берлинчани е Коледния базар на площад "Постдамер" (Postdamer Platz).IMG_1356

Днес във всеки по-голям град в Европа има коледни базари - Прага, Париж, Будапеща. Само трябва да си пожелаете и да се разходите покрай десетките магазинчета, които продават невероятни вкусотии - вурстчета, печени кестени, захаросани ядки или ябълки, коледен щолен, свинско с кисело зеле и греяно вино и още вкусотии, за които дори не сте чували. Наслаждавайте им се! Коледа е!