Imane6

Imane6

Конфискуваха 650 антични монети при опит за нелегална продажба

стойност бе предотвратен от служители на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Бургас. Ценните арт ефакти са открити в землището на община Руен.

Полицията е задържала 39-годишния С.Х. от село Сини рид, община Руен, който е открил посредством незаконна иманярска дейност по-голяма част от монетите и предметите. Същият се е опитал да ги продаде на прекупвачи от София, като исканата цена надвишавала 20 000 евро.Imane1

Сред спасените експонати има дамски накити, пръстени и други украшения, както и древни статуетки на женски тела. Назначени са експертизи с цел точно датиране на спасените ценни монети и предмети, както и установяване на себестойността им. Същите са иззети и предстои извършването на рестврация и консервация за последващо излагане в музейни експозиции на териториятта на Бургаска област.

С.Х. е задържан за срок от 24 часа, като му е повдигнато обвинение за незаконно притежаване на предмети с културно – историческа стойност. Работата по цялостното документиране на престъпната дейност на лицето продължава от служители на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Бургас под ръководството на Бургаска окръжна прокуратура.