DSC_0502

DSC_0502

Котел на биомаса ще топли 3 000 деца в Меден рудник

е монтирано в обновената и модернизирана централа в бургаския комплекс "Меден рудник". Тя символично бе открита днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Котелът ще произвежда по-чиста и евтина енергия за ОУ "Елин Пелин", СУ "Константин Петканов" и ЦДГ "Морска звезда". Енергията се получава чрез контролирано изгаряне на биомаса от дървесни пелети и трески, разполага с максимална мощност от 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 литра и противопожарна система. Новият котел замени стария, който беше неефикасен, силно корозирал, с многобройни течове и аварии.DSC_0505DSC_0478DSC_0461

По проекта, който Община - Бургас реализира, са изградени и комин и силоз с обем 30 куб.м за складиране на дървените пелети, новите инсталации на помпеното помещение и тръбите, използвани за новата подземна разпределителна топлопроводна мрежа от централата до двете училища и детската градина, които тя захранва. По трасето до учебните заведения са прокарани нови тръбопроводи от фабрично преизолирани тръби, състоящи се от стоманени тръби, изолирани с полиуретанова пяна и обвивка от полиетиленова тръба.

"Това е изключително полезна инвестиция, която ше повиши комфорта в учебните заведения и ще им намали сметките. Одобрихме още един подобен проект на Община - Бургас. Сигурна съм, че ще бъде реализиран със същото високо качество", каза министър Петкова. Въпросният нов проект е за изграждане на модерна отоплителна инсталация в ОУ "Христо Ботев" - квартал "Ветрен". Стойността му е 163 000 лева. Зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева заяви, че Общината има готовност да започне неговото изпълнение до края на тази година.
На церемонията присъстваха още зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, народните представители Димитър Бойчев и Диана Йорданова, общински съветници, зам.-кметът на Община - Бургас Руска Бояджиева.
Доставката и монтажът на котела и инсталацията от подземни топлопроводи са част от изпълнението на проекта "Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в град Бургас, жк"Меден рудник", който Общината спечели.