Kovachev

Kovachev

Ковачев: Задължително гласуване срещу купения вот

 тази идея. Въвеждането на задължително гласуване ще елиминира купения вот и ще минимализира негативния ефект от него. Електронното гласуване и въвеждането на електронно правителство са и начин да се преборим с корупцията в България", товя заяви евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП) д-р Андрей Ковачев по време на срещата си с младите хора в Бургас днес. На нея присъстваха и народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, общински съветници от ГЕРБ, членове на младежката структура на партията, студенти и представители на неправителствени организации. Д-р Ковачев, коментира, че младите хора трябва да познават добре историята, за да се учат от грешките и да не се повтарят трагични събития от близкото минало. "Национализмът в неговите крайни форми, като този на Хитлер, е донесъл големи злини на народите в Европа. Той не трябва да се бърка с патриотизма и отстояването на интересите на държавата. Комунистическият режим е довел до това България да бъде една от най-бедните страни в ЕС и всички ние трябва да работим за промяна. Това обаче е възможно, ако България има правителство, което вдъхва доверие", коментира евродепутатът.

Той коментира скандала с Моника Станишева, която трябва да върне пари на ЕП по проект заради конфликт на интереси. "Въпросът бе повдигнат от немски депутат в бюджетната комисия на Европейския парламент, тъй като г-жа Станишева е получила пари, за да прави промоция на евроизборите. По времето, когато се е случило това, тя е живеела с лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев и това определено е конфликт на интереси. До този момент няма отговор от  Мартин Шулц по темата".

По време на дискусията днес бяха обсъдени теми за реализацията на младите хора и възможностите пред тях. Коментирани бяха и очакванията за програмния период 2014-2020.

По думите на д-р Ковачев, ако европейските средства в България се използват ефективно за околната среда, образованието, регионалното развитие, насърчаване на бизнеса, страната ни ще е сред развитите европейски държави в края на новия програмен период.