DSC_3543

DSC_3543

Кой ще избира председател на ОбС - Несебър?

в Несебър. Учредителната сесия е насрочена за 9-и ноември от 11 часа в зала "Мелсас" в Новата част на Несебър. На нея трябва да положат клетви 21 новоизбрани съветници, кметът на община Несебър и кметовете на кметства.

Първото заседание на Общинския съвет ще бъде водено от най-възрастния съвеник. След това ще бъдат направени номинации за председател, а той ще бъде избран с тайно гласуване. Изборът на председател се извършва с бели бюлетини, на които са изписани имената на издигнатите кандидати. Всеки съветник зачертава в бюлетината името на предпочитания кандидат, слага я в плик и я пуска в урната. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете от общия брой на съветниците. Ако при първото гласуване не се получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове.  В този случай за избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници.

От гледна точка на резултатите от изборите до необходимото мнозинство гласове може да се стигне по различни, но все пак ограничен кръг конфигурации.

Според резултатите, обявени от Общинската избирателна комисия, партия "МОРЕ" има 6 съветници, Българска социалдемокрация - 5, местна коалиция "Свободен избор за либерална алтернатива" (СИЛА) и ГЕРБ - по 3-а, коалиция "Зора" и коалиция "БСП - ПК "Тракия" - по 2-а.

При тези резултати обаче статуквото на досегашното мнозинство изглежда трудно постижимо. Трудностите произтичат от факта, че не само от ГЕРБ и "Зора", които имаха кандидати за кмет, а и от "МОРЕ" (които нямаха) не бе обявена подкрепа за независимия кандидат за кмет Николай Димитров. При това той бе избран на първи тур и без подкрепа от "МОРЕ", които пък получиха чувствително по-малко гласове и се лишиха не само от 1 мандат, а и от възможността да се договарят за неслучилия се балотаж.

Формално погледнато новото мнозинство може да бъде от "МОРЕ", ГЕРБ и "Зора", събиращо необходимите минимални 11 гласа за избор на председател. Минималните 11 гласа се събират и от "МОРЕ" + партия "Българска социалдемокрация".

Подобни конфигурации в Общинския съвет досега е нямало. Те не са невъзможни, но са малко вероятни като консолидация. По-естествена изглежда консолидацията на една социал-либерална формация от "Българска социалдемокрация", "СИЛА", "БСП - ПК "Тракия". Тя обаче събира само 10 гласа. Вероятният положителен избор на председател би бил безпроблемен с гласовете на групата на ГЕРБ. А подобно мнозинство ще бъде далеч по-устойчиво и стабилно по време на мандата. Това мнозинство ще има нов, безспорен мандат за управление и ще е достатъчно легитимно, за да се ангажира с дългосрочни политики. При това положение обаче от "МОРЕ" ще останат в изолация и опозиция. Съществува и вариант на мнозинство "голяма коалиция". Това вече се случи на учредителната сесия в Айтос, където от най-голямата група съветници - тази на ДПС, обявиха, че няма да бъдат опозиция и не издигнаха свой кандидат за председател. Вероятността от възпроизвеждането на подобна ситуация и в Несебър не трябва да се изключва. Възможни са теоретично и други странни мнозинства и коалиции, които на практика никой не иска.

Алтернативи на сегашното състояние в несебърския парламент съществуват и повечето от тях са по-добри от досегашното  статукво. Най-важното е обаче, че алтернативите не бива да се мислят като случки, които ни връхлитат с неизбежността на природна стихия, всяка от тях е продукт на избора, който правим. Изпадането в съзерцателен конформизъм, породен от привидната безалтернативност на ситуацията, е също позиция. Но тези, които я заемат, нека не мислят, че така ще дочакат нещо по-добро.

Междувременно в края на деня Общинската избирателна комисия обнародва решение №216/06.2015, с което заличава по тяхна молба избраните общински съветници Катя Крумова и Георги Наумов от партия "МОРЕ", които се заместват от Иван Янев и Демир Стоянов.

Избраният общински съветник от "Зора" Венелин Ташев пък е заявил предварително, че поради физическа невъзможност няма да участва на учредителната сесия на новоизбрания Общински съвет.

Максим Момчилов


Галерия