DSC_0206-1

DSC_0206-1

Край Сарафово е имало старо пристанище

Обектът, на който се работи, е склонът под военната почивна станция в бургаския квартал. В началото на тази година бурното зимно море разкри там зидове от римско време, останки от добре изградена канализация и керамика.

Тогава кметът Димитър Николов незабавно поиска помощ от държавата за проучване и опазване на руините. Тази помощ вече е факт и заедно с археолозите на обекта работят водолази, които проверяват колко навътре в морето стига селищното образувание. Тежка техника и бригада затворници с леки присъди пък премахват натрупаната с вековете почва върху склона, за да се открие обектът под нея и да започнат по-детайлните дейности.

Днес зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева провери как върви работата в Сарафово.

"Очакваме с нетърпение археолозите да си свършат работата. След това Община Бургас желае да експонира по подходящ начин разкритото и да го превърне в един от интересните си туристически обекти", каза тя.

Според доцент д-р Вагалински, който от няколко дни работи в Сарафово, разкрилата се зидария е от 4-6 век. В близост е локализирано място, което може да е било некропол, той като се откриват човешки бедрени кости и керамика. По целия плаж са разпръснати големи четвъртити дялани плочи. Доцент Вагалински е на мнение, че с такива са били покривани главни улици или подходите към градски и крепостни входове.

Хипотетично е възможно в Сарафово да се намира старо пристанищно съоръжение, където кораби са разтоварвали многобройните посетители на известните бургаски минерални бани – Аква Калиде /Термополис/.