Кукери гонят злите сили с черешово топче главите, кукерите бяха атракцията днес в бургаския комплекс "Меден рудник". "Военните" всяваха страх с черешовото топче с надпис "Свобода или смърт".

 

Традиционно в средата на февруари в комплекса се организират маскарадни игри. На тях мъже, преоблечени в кожи гонят злите сили. Близо 70 души се включиха в кукерските игри тази година. Още ранно сутринта комплекса бе огласен от звъна на чановете им. Предвождани от царя на групата Пейо Цигаров те започнаха традиционната обиколка из квартала и събираха жителите по улиците, от където минаваха.

Най-малкият сред участниците тази година е 6-годишният Гошко, който се включи наравно с мъжете в гоненето на злите сили и болестите.

Кукерските игри са предвестник на пролетта. Целта е да се прогонят болестите, магиите и злите духове. Затова кукерите се обличат с костюми, най-често изработени от кожи и слагат на лицето си маски. Сред задължителните персонажи в кукерските игри са и попа, циганинина, циганката, лекаря и медицинската сестра. След като прогонят злите сили кукерите заорават земята с рало, за да е плодовита годината.