Lazarki

Lazarki

Лазарките в Еркеч стават живо съкровище

система "Живи човешки съкровища – България" за 2014 г. Кандидатурата на народно читалище "Светлина - 1939" в Поморие вече е подадена в Областна администрация Бургас. Носители на традиционната дейност са женска фолклорна група "Еркечанка" при пенсионерския клуб в село Козичино с ръководител Мариана Вощева и групата за автентичен фолклор "Здравец" към клуба на пенсионера "Свети Георги" в Поморие с ръководител Василка Стойкова.

Основната цел на проекта е съхранението, опазването и популяризирането на фолклорния пролетен празник "Лазари", провеждащ се ежегодно в село Козичино. Представянето на лазаруването да не бъде само на локално и регионално ниво, но и на национално, и международно равнище. Идеята е да се превърне в постоянен процес за популяризиране на наследеното, чрез приемственост между различни поколения. Обичаят "Лазари" да бъде признат за живо човешко съкровище под закрилата на ЮНЕСКО и носителите му да се превърнат в реални посланици на националната ни култура в Европа и света.
Кандидатурата "Лазаруване в Еркеч" е подкрепена от Община Поморие. Финансирането ще се осигури от държавната субсидия за народно читалище "Светлина 1939" за бюджетната година, от общинската субсидия за подпомагане дейността на читалището и от собствените приходи, акумулирани от  дейността през годината.