Общинският съветник Живко Табаков бе сред първите, които се подписаха срещу Зелената зона. Снимки Лина Главинова

Общинският съветник Живко Табаков бе сред първите, които се подписаха срещу Зелената зона. Снимки Лина Главинова

Лидери на партия "Движение България на гражданите" първи се подписаха срещу въвеждането на Зелената зона през почивните дни в Бургас. От структурата в морския град дадоха начало на инициативата "От теб зависи как ще се управлява ТВОЯТ БУРГАС", която ще продължи до 21-и април. Жителите на община Бургас ще могат да подкрепят подписката на няколко пункта, които ще бъдат разположени в Бургас. Целта на кампанията е отпадане на Зелената зона.

Кампанията е насочена срещу решението на мнозинството в Общински съвет Бургас от декември месец 2017 г., което гласува "за" въвеждането на Зелената зона с обхват почти половината от бургаския комплекс "Лазур" и целия периметър по протежение на Морската градина от Пантеона до солниците. Районите с платено паркиране ще функционират от началото на май до края на септември. В делнични дни sms-и ще се пускат от 11:00 до 22:00 часа, а през почивните дни от 09:00 до 22:00 часа.

Още през първите няколко минути в подписката се включиха десетки граждани, сред първите положили подписи бяха Живко Табаков, общински съветник и общински председател на ДБГ-Бургас, Димитър Делчев, председател на ДБГ, и Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на партията.

"Функционирането на Зелена зона през уикендите е предпоставка за неравнопоставеност между бизнеса на плаж Бургас - север" и "Атанасовска коса" с този на Централния, където в събота и неделя Синя зона не се заплаща. Оскъпяването на престоя на бургазлии и туристи на плажовете "Бургас - север" и "Атанасовска коса" ще постави концесионери и бизнес в по-неизгодна позиция, а толкова се борим да развиваме качествен туризъм. Естествено, че хората ще предпочетат да отидат там, където не се заплаща", заяви Живко Табаков - общински съветник и председател на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас, който още преди няколко месеца алармира за назряващ проблем с въвеждането на зоната.

Той подчерта, че сами по себе си Сините и Зелените зони няма да внесат ред в хаоса, защото много често потокът от автомобили се пренасочва към друг неплатен район. Според Табаков добра стъпка относно реда би била изграждането на повече паркинги.

"Очевидно е, че едно такова решение за въвеждане на Зелена зона по-скоро удря по малкия и средния бизнес, който иска да привлича клиенти. ДБГ винаги е отстоявала тезата, че развитието на малките и средните предприятия е ключово за България и икономиката ни. Затова такива мерки трябва да бъдат много внимателно премислени преди да бъдат въведени", каза в подкрепа на подписката Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите".

Общинският съветник Живко Табаков допълни, че тази подписка е само началото на серията от действия, които ще предприемат по отношение на работата на Общинския съвет. От ДБГ считат, че в демократичните общества, каквото е българското, гражданите трябва да бъдат основен коректив и да имат право на глас по всяко време. В конкретния случай, те изразиха опасения, че гражданите не са били добре информирани какво точно ще се случва.

Гражданите, желаещи да се включат в подписката, ще имат възможността да го направят на пунктовете на инициативата всеки ден от 11:00  ч. до 18:00  ч. Подробен график на подписката може да бъде намерен на фейсбук страницата България на гражданите Бургас.

Галерия