DSC_5731

DSC_5731

Лято 2015 с нова интермодална автогара

пространство на автогара "Юг" ще се издига новото съоръжение. Районът около терминала е решено в унисон с концепцията на Зона за общестен достъп, която включва и "Пристанище Бургас". Придобивката е по проект "Интегриран градски транспорт", който община Бургас изпълнява от няколко години.

Точно в 13.30 часа бе направена първата копка за бъдещото модерно съоръжение. С каски на главата и кирки в ръце кметът на община Бургас Димитър Николов, заместникът му Красимир Стойчев иDSC_5705 изпълнителният директор на "Трейс Груп Холд" Боян Делчев дадоха началото на строителството. А бутилката с шампанско удари председателят на Общинския съвет в морския град Костантин Луков. Събитието уважиха депутати и общински съветници.

"И да не поолзвате турски плочки", с чувство за хумор кметът Николов се обърна към Боян Делчев. Ръководената от него фирма спечели проекта за реконструкцията на ларгото в Бургас. За обновяването на пешеходните зони бяха използвани плочки, закупени от Турция. С това ръководството на общината си навлече гнева за политическите си опоненти и на мнозина бургазлии.

Реконструкцията на автогара "Юг" включва изграждането на нова сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, благоустрояване на околното пространство и осигуряване на достъпна среда за хора със затруднено придвижване. Сградата на терминала включва помещения - чакалня, офиси, устройства за закупуване на електронни билети и карти, табла за информация за движението на автобусите в реално време, павилион и кафатерия, помещения за майки с деца.

На автогарата ще има и спирка, която е част от транспортната схема на града и е включена в трасето на бързата линия, свързваща двата най-отдалечени комплекса - "Меден рудник" и "Изгрев".

Докато върви осем месечното строителство, автобусите за София ще продължат да тръгват от района на автогарата.