Любители на велосипедния спорт се обединиха в клуб събира всички страстни почитатели на колелото.

Председател на сдружението е Петър Караиванов, който се занимава с любителско колоездене от години. Членовете на клуба засега наброяват 21 души, с тенденцията да се увеличават постепенно.

"Всички, които решихме да създадем клуба, се занимаваме с любителско колоездене от години, но просто не бяхме организирани. Участвахме в състезания на Българския туристически съюз, дори сме на второ място в цялата страна за миналата година с 1646 точки, след Сливен. Идеята възникна спонтанно и бихме се радвали към нас да се присъединят и други бургазлии, които обичат велосипедния спорт", обясни Петър Караиванов.

Сред целите, които си поставя "Велоклуб Бургас", освен популяризирането на този вид спорт, е и подобряване на инфраструктурата в града и извън него – създаване на нови велоалеи и удобни маршрути. По този начин употребата на велосипеди ще се увеличи, а оттам ще се намали и замърсяването на околната среда, смятат учредителите на клуба.

Освен любители, за които колелото е просто спорт и начин за прекарване на свободното време, в клуба членуват и двама бивши професионални състезатели – Агоп Агопян и Живко Ганев. В спортната си кариера двамата мъже имат множество купи и медали.

"Велоклуб Бургас" може да се похвали и с единствената жена в България, преминала всички маратонски дистанции – 200, 300, 600, 1000 и 1200 км. Във времето, когато не кара колело, Таня Христова работи като маникюрист и се грижи за трите си деца.