lubo0

lubo0

Любомир, който звънна на 112 за атентата: Беше касапница

с израелски туристи, които в 16.38 часа кацат на летището с полет на авиокомпания "Air Via" от Тел Авив. "Първата ми реакция беше да звънна на 112. Казах им да изпратят линейки, защото е избухнала бомба. В първия момент не ми повярваха, помислиха че се шегувам", разказва Любомир. Реакцията му е била светкавична и обажденото е направено минута след експлозията, при която загинаха седем думи, трима от които израелски туристи, единият българин - шофьора на автобуса, с който е трябвало да бъде направен трансфера до Слънчев бряг и атентатора.

18-ти юли - сряда е ден като всички останали. На Любомир му предстои 12-часов работен ден на щанда на Туристическия информационен център, който община Бургас вече поредно лято има на летището. Щандът е разположен в залата за пристигащи, така че още като кацнат на българска земя туристите да получат пълна и подробна информация за страната ни, за града и възможностите за развлечение. Младежът за второ лято работи към центъра и раздава рекламни материали на пристигащите.lubo-11

Към 17.20 Любомир забелязва мъж със синя тениска и огромна раница на гърба да влиза в залата. Отправя се към таблото, поглежда нагоре, задържа се за секунди, завърта се и напуска терминала. "Поведението му ми се стори странно. В първия момент си помислих, че е пиян. Вървеше бавно. Когато хората влизат в залата и идват от светло на тъмно, винаги си свалят тъмните очила. А той нито очилата си свали, нито шапката. Направи ми впечатление, че дори очилата не бяха мъжки, а по-скоро огромни, по-типични за жени", разказа младежът. В оня момент той едва ли е преполагал, че това е атентатора, който ще взриви автобуса и ще отнеме живота на шестима невинни хора. Малко след него и Любомир излиза навън. Застава между двете врати на терминала, за да рааздава брошури за фестивала на Европейското кино, който се провежда в Бургас. Навън вече започват да излизат първите израелски туристи и да се отправят към автобуса на транспортната фирма "Дора транс" ЕООД, наета от туроператора "Ортанна" за трансфера до Слънчев бряг. Хората вече са се качили, когато се чува мощен взрив и автобуса пламва в пламъци. Часът е 17.25. В 17.26 на телефон 112 е отбелязано обаждането на Любомир с новината за кървавия атентат.lubo-22

"Всички действаха много бързо. Реакцията на служителите беше светкавична и адекватна. За по-малко от 5 минути пожарната беше на паркинга и огнеборците гасяха пламъците. Другите хукнаха за спасяват хора. Успях да издърпам две жени към нащия щанд и да им окажа първа помощ. Целите бяха в кръв. Поливахме ги с вода, за да разберем дали кръвта е тяхна или чужда. Всички побягнаха навътре в залата към лентата за багажа. Израелските туристи, които не бяха успели да излязат бяха върнати назад. Багажът им събран на едно място и ограден с ленти. Никой не знаеше, откъде е дошъл взрива. Междувременно пламъците обхванаха и съседните автобуси, димът стана ужасен и беше невъзможно да се спасяват хора", връща назад лентата Любомир.lubo-33

Последвалата реакция на служителите на летището е била да затвори вратите и да изкара всички пътници на пистата. На едно място са се събрали оцелетите туристи от Израел и пасажерите от другите три полета, които все още не са били минали проверката в момента на взрива. "Донесоха вода. От БЧК осигуриха храна на хората. Мъкнехме тоалетна хартия, за да се избършат на първо време. Нямаше голяма паника. Хората не бяха успели да излязат и не знаеха, какво точно се е случило. Обяснихме им, че е имало взрив. В оня момент никой не знаеше подробности", обяснява младежът. Според него мишената на атентатора е била ясна - израелските туристи. "Моментът явно е избран. Сряда не е толкова натоварен откъм полети ден. Не ми се мисли, какво би станало, ако бомбата беше избухнала в терминала. Самолетът от Тел Авив кацна 15 минути по-рано. Полетът от Братислава се забави с 6 минути. Този прозорец от 20 минути спаси човешки живот", разсъждава на глас бургазлията. След като е минал първоначалния шок, линейките се пристигнали и ранените са транспортирани в болниците, Любомир успява да направи няколко кадъра - на изгорелия от пламъците автобус, на туристите, на които раздават вода на пистата. Едва ли в този момент и той е осъзнавал ясно мащаба на случващото се. Но е действал адекватно и бързо.

"Не съм герой. Направих това, което всеки би направил", разсъждава младежът. Той е на 21 и учи право в БСУ. Завършил е гимназията за романски езици "Г.С.Раковски" с френски и английски език. "Реших да работя в Информационния център на летището, за да си упражнявам езика. Работата ми харесва. Срещам различни хора. Приятно ми е, че мога да разказвам за страната ни, за Бургас. Хора всякакви. Едни питат за фестивали, други искат да отидат на селски туризъм, трети да видят пясъчните фигури. Имаше и един турист от Тел Авив, който искаше да стигне пеша до Александруполис през Турция. Наложисе доста да му обяснявам, че не е нужно да прекосява две граници за това", споделя за работата си Любомир.

"Туристити се различни. Има много странни типажи. Понякога и пияни. Ние не сме международно летище. Тук кацат чартърни полети и идвах хора с цел туризъм. Няма как да се наблюдава всеки. Но определено сигурността е на ниво. Служителите си вършат добре работата. Само да има сигнал за прилижаване до лентата с багажа, например, и полицай веднага се приближава да сложи нещата в ред", допълва бургазлията.

За жалост никой не е могъл да придвиди, че вечерта на 18-ти юли Бургас и страната ни ще влязат в светоовните новинарски емисии с един такъв трагичен инцидент, при който си отидоха невинни хора.