Amour

Amour

"Любов" и "Хичкок" с най-голям интерес на филм феста в Бургас

Международния "София филм фест на брега", който започва на 14-ти март в Бургас. Филмовият фестивал ще се проведе в общинското кино "АБ", което се намира в драматичен театър "Адриана Будевска" и ще продължи до 22-ри март. Той се организира от сдружение "Арт фест", сдружение "На брега", с финансовата подкрепа на община Бургас.

Тазгодишното му издание е в памет на журналистката Йорданка Ингилизова, която бе основен двигател на десетте му издания.

Билетите за фестивала се продават на касата на театъра, на улица "Алетксандровска". Най-голям е интересът към "Любов" и "Хичкок". Първият филм е отличен със "Златна палма" на фестивала в Кан, Франция през 2012 година, със "Златен глобус" през 2013 г. за най-добър чуждоезиков филм, както и със "Сезар" за най-добър филм тази година и с "Оскар" за най-добър чуждоезиков филм, също през 2013 г. "Любов" има е няколко отличия на "ЕФА" - за най-добър актьор - Жан-Луи Трентинян, най-добра актриса - Еманюел Рива, приз за режисьор и за филм.

"Хичкок" е с номинации за "Оскар" за грим и прически през 2012 г., с номинация за най-добра актриса - Хелън Мирън на БАФТА - 2013 г. и с номинация за "Златен глобус" - 2013 г., отново за Мирън.

Добре върви продажбата на билети и за филмите - "Снежанка" на режисьора Пабло Бергер (Испания-Франция), "Ловът" на режисьора Томас Винтенберг (Дания), "Ангелският дял" на режисьора Кен Лоуч (Великобритания-Франция-Белгия-Италия) и "Кралски афери" на режисьора Николай Аркел (Дания-Чехия-Швеция-Германия).

Фестивалът ще бъде открит този четвъртък - 12-ти март с прожекцията на "Витоша" на режисьора Любомир Младенов (България).

Текст Десислава Георгиева