DSC_3563

DSC_3563

Малката Йоанна подари ин витро процедура на семейство от Бургас

видях, че на него пише името на Марина", разказа Ваня Христова - координатор на фондация "Искам бебе" за Бургас (на втората снимка вдясно). Изненадата била не само за Марина, но и за съпруга й Наско, който в този момент влизал в залата, където е теглен жребият.

DSC_3588

За да има щастлив финал тяхната история, виновничката е Миглена Пулова - главен редактор на списание "Болгарский дом" на (втората снимка вляво). Тя решава да организира един различен рожден ден на списанието, което е единственото пълноцветно издание за България на руски език. Докато мисли, какво и как, идеята сама се ражда. "Решихме, че вместо цветя и подаръци, гостите на нашия празник могат да дарят пари, с които да помогнем за ин витро процедура на двойка, която има нужда от нея", каза Миглена. Тя споделя предложението си с Алексей Образцов - собственик на списанието и получава "зелена светлина" да го реализира. Така се свързва и с Ваня Христова. На рождения ден на списанието са събрани 2000 лева. Сумата е достатъчна за един "спонтанен цикъл" (ин витро процедура, при която не се стимулира жената с допълнителни хормони).

След като сумата е ясна, идва най-трудния момент - избора на семейство, при което да отиде тя. Така на едно място са събрани представители на 28 двойки, които имат репродуктивни проблеми. Някои от тях са правили един, други по пет опита да си имат бебе. "Избрахме двойките с помощта на нашия психолог Анна Михайлова. Няма как ние да определяме кой има право на късмет и кой не", обясни Ваня Христова. Имената на двойките са написани на отделни листчета и пуснати в купата. А името на избраните определя малката Йоанна. Така едно листче променя съдбата на Марина и Наско. Двамата днес благодариха отново на инициаторите на кампанията. Марина подари на Алексей Образцов хербаризирана четирилистна детелина за късмет. "Намирам много такива детелини и всичките съм ги запазила. Когато мислихме, какъв подарък да му направим, решихме, че детелината е подходяща за това", разказа младата жена.DSC_3574

Марина и Наско решават да разкажат пред медиите своята история. Двамата успяват да превъзмогнат проблема и да говорят открито за него. "Това, че бяхме изтеглени ние не е само възможност да получим една сума, това е нова надежда", признава Наско Маринов. Той работи в рекламна агенция, а Марина е военнослужещ.

Двамата със съпругата му не са в групата, която е получила средства за ин витро процедура от фонда, който община Бургас създаде. По идея на д-р Антонио Душепеев - завеждащ "Родилно отделение" на МБАЛ Бургас, там ще бъде открита ин витро клиника. Докладната му записка бе подкрепена от съветниците преди няколко месеца и общината отпусна 200 000 лева за проекта. Сега предстои да бъде открита ин витро лаболаторията.