Malak_kormoran_Bogdan_Boev_Fevruari

Malak_kormoran_Bogdan_Boev_Fevruari

Малък корморан идва през февруари

малкия корморан може да използвате като тапет за десктопа на вашия компютър, като тя ще ви помогне и да не забравяте датите на месеца. В подходящата резолюция може да изтеглите тапета оттук: http://www.burgaslakes.org/details/Novini/I-doyde-fevruari-Ptitsite-ot-burgaskite-ezera-otnovo-na-vashiya-desktop/node/79/subnode/717/.

Малкият корморан заменя къдроглавите пеликани, които бяха предложението за началото на годината. През всеки от 28-те дни на февруари ще виждате малкия корморан и това ще ви помогне да разпознавате вида по-лесно в естествената му среда. В езерата, обаче, през следващия месец заедно с малките корморани ще продължат да се хранят и къдроглавите пеликани преди да поемат към езерото "Сребърна" или делтата на река Дунав, където се размножават.

В края на февруари ще изпратим зимата и ще посрещнем пролетта през март с гривестата чапла, която е един от редките и много красиви обитатели на езерата. Често рано на пролет няколко гривести чапли кацат в близост до посетителския център в защитена местност "Пода" и е лесно да бъдат наблюдавани, дори и без помощта на бинокъл или оптична тръба.

Малките корморани предпочитат бургаските езера, като място където откриват нужната им храна, но също така и като място на което отглеждат малките си. Кормораните гнездят заедно с бялата лопатарка, сивата, голямата бяла, нощната и ръждивата чапли, както и с блестящите ибиси в смесената колония, намираща се в защитена местност "Пода".

След като в продължение на много години малките корморани избягваха да строят гнезда и да създават потомство край езерата на Бургас, след подобряване на състоянието на водоемите в защитената територия, птиците отново загнездиха там.