В срещата участваха представители на всички институции. Снимки Лина Главинова

В срещата участваха представители на всички институции. Снимки Лина Главинова

Марихуаната и надрусания чай са едни от най-търсените наркотични вещества през последно време в Бургас и региона. А през летния сезон се наблюдава -  пик на ползването им. Стряскащата новина бе обявена на дискусията "Наркотиците - риск за бъдещето ІІ" организирана от бургаските депутати от ГЕРБ.

"През юли 2018-та години започнахме тази дискусия. Решихме сега да  продължим в друга форма. Този път акцентът е насочен към директорите на училища с цел да се създаде диалог: деца – учител – родители  -семейство", каза в началото на дискусията Диана Саватева, депутат на ГЕРБ-Бургас. "За мен  е важно вашето присъствие и да си кажем нещата тед  а тед. Да застанем пред този проблем - използването на наркотични вещества, с отворени очи. Към този проблем  трябва да тръгнем с хуманен подход", сподели зам. -кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян. Колегата му д-р Николай Зъбов от Център за психично здраве - Бургас презентира темата: "Наркотичните вещества  и влиянието им върху здравето на младите хора". Според специалистът, родителите трябва да поддържат духовна връзка с децата си, да не се прибягва за консултации с психиатър, а с психотерапевт.

"Борбата със зависимостите като наркотици, хазарт, игри трябва започне още в семейството. Зависимостта не е даденост, формира се във времето", каза д-р Красимир Димитров с 20-годишен стаж в Клиниката за наркозависими в  Суходол.

В дискусията участваха и Красимир Иванов - фамилен и брачен психотерапевт, Станимир Жеков -  консултант  по хранителни добавки, комисар Калоян Калоянов – шеф на Областна дирекция на МВР в Бургас. Той е категоричен, че трябва да има връзка между органите и  училищните директори и преподаватели.

"В съдебната зала влизат предимно разпространителите на дрога. През последно време се забелязва завишение на годините на наркопласьорите. Възрастта от 18 до 42 години вече нарасна до 60-70 години. Разпространителите на дрога е наказуема", поясни прокурор Йовита Григорова.

Галерия