Марта Петкова отново ще танцува пред бургаската публика. Снимки Държавна опера Бургас

Марта Петкова отново ще танцува пред бургаската публика. Снимки Държавна опера Бургас

Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет и художествен ръководител на балетната трупа към националния културен институт, излиза в ролята на Жизел в едноименния балет. Балетната класика е част от програмата на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров", които се организират от Държавна опера Бургас съвместно с Община Бургас за XVI година. Шедьовърът по музика на Адолф Адам неслучайно е признат за най-романтичния балет. Посветен е на чистотата на спонтанно породените чувства, тяхната съдбовна сила и победата на любовта – като житейски смисъл и стимул, над света на сенките.

След близо едногодишно отсъствие от афиша на Бургаската опера, на сцената на Летния театър в Бургас във вторник, 27-ми юни, от 20.30 часа, ще бъде представен отново вълнуващият прочит на красивата любовна история под режисура на Галина Калчева. Постановката на "Жизел" с емоционална дълбочина, усет към детайлите, характерни за епохата и посланията на произведението.

Хореографията на балета в две действия е на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Художник на декора е изтъкнатият български майстор в сферата на сценографското изкуство Иван Токаджиев, който наскоро сътвори впечатляващата сценография на премиерната постановка на балета "Зле опазеното момиче" на бургаски сцена, също постановка на Галина Калчева. Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, съобразени с стилистиката на постановката.

Образът на нежната девойка Жизел с трагична съдба, която чрез силата на любовта си успява да спаси своя любим от погубващия свят на сенките, ще бъде представен в целия си блясък и дълбочина, от примабалерината Марта Петкова. Изящната прима е чест гост на бургаска сцена.

На откритата сцена в Приморския парк на Бургас във вторник, в партньорство с Марта Петкова, излиза премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Държавна опера - Бургас Емил Йорданов - в ролята на Алберт - принц, преоблечен като обикновен селски момък. Премиер-балетистът изгражда образа със забележителна дълбочина в психологическата трактовка, подплатена с впечатляваща техника и харизматично сценично присъствие.

В образа на Мирта, предводителката на вилисите, влиза младата балерина, носител на редица престижни международни и национални награди – Емона Георгиева, която направи своя запомнящ се дебют в ролята на спектакъла през август 2022 г., също на сцената на Летен театър - Бургас.

Образа на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, ще представи солистът на балетната трупа на Бургаската опера Теодор Цаков. В ролята на Батилда влиза Анелия Иванова, като Херцога ще се представи Петър Тихолов, който е и помощник-режисьор на постановката, в образа на Берта влиза София Ловджиева, а на Вилфред – Светлан Николов. Двойка вилиси ще бъдат Яна Бердута и Даниела Туртуманова-Стоянова.

На сцената на Летния театър, оформена с приказен декор, във вторник, като приятелки на Жизел излизат: Яна Бердута, Натали Иванова, Илина Константинова, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кюл, Нанако Сато.

В мащабния фееричен балетен спектакъл участват и артисти от ансамбъла на  балетния състав към Държавна опера - Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната красота и емоционални послания на романтичното произведение: В балетната феерия вземат участие и ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас и детски балетен театър "Капка".

Билети се продават на касата на Държавна опера, на каса "Часовника" и на касата на Летния театър преди спектакъла.

Галерия