Proveki

Proveki

Масови проверки в автосервизите във Варна

, който ще подлежи на проверки от служителите на инспекцията е селското стопанство. Иванов посочи, че ще следят здравословните и безопасни условия на труд по време на активната дейност по прибиране на реколтата.

От ИТ- Варна отчитат бум на жалбите през деветмесечието. До септември са депозирани 950 жалби за образуване на административно производство от работници и служители, като за същия период на 2010 те са били 710. За периода са регистрирани 185 случая на наемане на работници без трудови договори, като миналата година те са били 65. 

През последното деветмесечие служителите на инспекцията са извършели 2913 проверки срещу 2425 за миналата година. До момента ритмично се изпълнява годишния план за работа на инспекция по отношение на планираните проверки, каза Иванов. 

По негови данни 16 643 е общият брой на констатираните нарушения на трудовото законодателство срещу 12 643 нарушения за същия период на миналата година. Преобладаващи са нарушенията по трудовите правоотношения които са 10 259, по безопасност на труда са 6341. 

Според Иванов проблем е приключването на проверки на фирми с адрес на регистрация в друга област, които осъществяват дейност на територията на града. Обикновено работодателите на тези фирми не присъстват на проверката и пред инспекторите се представят длъжностни лица, които нямат правомощия. Това налага проверката да се забави във времето, обясниха от ИТ-Варна. 

По данни на Иванов намалява броят на трудов травматизъм в сравнение с предходни години.
Регистриран е само един смъртен случай за първите девет месеца на тази годината, докато за същия период на миналата година са били четири, а през 2009 – седем.

Днес+