Vetrohod

Vetrohod

Мексиканският ветроходен кораб "Куаутемок" пристига във Варна

пресцентъра на ВМС.

В понеделник командира на кораба капитан І ранг Марко Антонио Вила Вивалдо ще проведе последователно протоколни срещи с командира на военноморска база Варна, началника на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" и с кмета на община Варна.

Мексиканския ветроходен кораб CUAUHTEMOC ("Куаутeмок") ще бъде отворен за посещения от гости и граждани на Варна на 6 август (събота) от 11:00 до 17:00 часа, а от 7 август (неделя) до 10 август (сряда) включително от 10:00 до 22:00 часа.
Корабът ще отплава от Морска гара Варна сутринта на 11 август 2011 година.

Eдинственият мексикански ветроходен кораб "Куаутeмок" пристига на морска гара "Варна". Варна е един от шестнадесетте пристанищни града, разположени на три континента, които ветроходният кораб ще посети по време на своето тренировъчно плаване.
Корабът тежи 1.800 тона и носи името на последния ацтекски император Куаутeмок, символизиращ величието на мексиканската националност.

Ветроходният кораб "Куаутeмок" е познат като Посланика или Рицаря на моретата и мисията му е да носи послание за мир и добра воля от името на мексиканския народ. Той е участвал в редица регати като: Колъмбъс, Къти Сарк, Осака, Руен, Портсмут, Дънди, Делфзийл, Рощок и др. Корабът печели второ място на регатата Австралия 98. Освен това печели и трофея за най-добро представяне в Тазмания на фестивала в Хоубарт. 

По време на своето участие в серията ветроходни регати Къти Сарк през 1998г. и 2000г., Куаутeмок получава престижния трофей Къти Сарк - най-високото отличие в подобен род състезания, връчвано на екипажа, най-много допринесъл за поддържане на приятелския дух и международното разбирателство. 

През 2002 г. корабът получава Бостънската купа “Tea pot”- трофей, връчен от Международната асоциация на учебните ветроходни кораби (ISTA), след като корабът проплава 1342.7 мили в продължение на 124 часа при средна скорост 10.83 възела- второ най-добро постижение в историята на състезанието. Куаутeмок получава това престижно отличие за втори път през 2003 г.

Корабът е тримачтов барк и има 23 ветрила - 10 квадратни и 13 стаксели с обща ветрилна площ 2368 квадратни метра.

Днес+