b7_11

b7_11

Метално сърце преобразя площада пред общината да бъде преместена грамадата пред общината, с две стълбички, разположени север- юг и водещи до отвор, през който да има възможност да се пускат още камъни. Това е активна скулптура, в която творци са гражданите. Във времето би могло да се оформи като добра среда за засаждане на растения и да стане едно живо сърце. От камъните на нашето недоволство към цветята на нашата любов, е посланието на проекта. Той спечели в конкурса "Визия за Варна", чиято цел бе да се предложат свежи идеи, касаещи оформлението на характерни градски пространства, сгради, елементи на градския дизайн за площадното пространство на четири ключови места във Варна – пред сградата на община Варна, пред площад "Екзарх Йосиф" (Шишковата градинка), пред Кукления театър и по улица "Преслав".

Организатори на конкурса са Община Варна, Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Варна дизайн форум. Петчленното жури с председател проф. арх. Росица Никифорова и състав арх. Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна, арх. Димитър Стефанов, председател на САБ – Варна, арх. Георги Минчев, председател на КАБ – Варна и проф. Владимир Иванов, председател на ВДФ определиха победителите.
За площадното пространство към Община Варна първа награда получава Людмила Господинова за проекта си за обемно сърце от метална конструкция. Втора награда диплом за участие получава Явор Панев, а трета награда е за Светослав Радев.
За пространството на площад "Екзарх Йосиф" (Шишковата градинка), на първо място е определен проектът на колектива - Жулиан Начев, Калоян Димов и Християн Облаков. Той предвижда там да се изградят фонтани с LED светлини. Площадното пространство може да се покрие с паваж или друга трайна настилка със зеленикав оттенък, а белите ивици между образувалите се триъгълници да са с гранитни плочи. Предвидена е и детска площадка с разноцветни меки настилки и подходящо оборудване за игра на децата.
Втора награда е присъдена за Ирина Русанова и Михаела Петрова, а третото място е за Моника Димитрова.
Предвидени са и още три награди – на община Варна, която получава Сияна Бонева и Симеон Георгиев, на СБА за Виктория Иванова и на публиката – за Малина Добрева.
За пространството пред Кукления театър на първо място е отличен проекта на Николай Савов, Владимир Попов и Александър Иванов. Той предвижда на място на улица "Шейново" да бъде построена общинска изложбена зала с името "Вулкан". Второто място е за Георги Карамихайлов. Награда на КАБ – Варна получава Инна Колева.
Няма присъдени награди и отличия за пространството пред улица "Преслав".