Pravoslavie

Pravoslavie

Международен форум на православна книжнина и литература се провежда във Варна

митрополия. Той включва срещи на духовници, автори, издатели и читатели на православна литература. Форумът ще бъде открит утре в 18:00 часа от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и ще продължи до края на следващата седмица. 

За изминалите години проявата се ползва с авторитет в Православния свят и се очаква с голям интерес. Във време на ерозиране на жизнените духовни и нравствени ценности, на изменение и преоформяне на светогледа и житейските отношения на голяма част от обществото, ние православните християни, предлагаме да се осъществи дискусия за днешната духовна и икономическа криза. Тази година по време на Седмицата на православната книга ще се опитаме да й дадем един положителен поглед.
Кризата е възможност за духовното обновление на човека, а оттам и на обществото. Предлагаме да видим по един различен начин света, в който живеем. Начин, който дава възможност за по-добър живот.
Форумът се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Със срещите – на лекции, беседи и „на кафе и чай” - ние от Варненска и Великопреславска св. Митрополия, като основен организатор на “Седмицата на православната книга”, се стремим да продължим една традиция за църковна просвета и култура. Учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа, писали и преписвали полезните за душата книги, и ние, като се опитваме да им подражаваме, предлагаме на варненската общественост такива книги.
Елате, чуйте, вижте, прочетете! Благодарим на нашите съорганизатори, които толкова години съдействат за провеждането на форума: Община Варна, Международния обществен фонд „Единство на православните народи” и Балканския православен младежки съюз, хотел „Корал”, Фестивален и конгресен център „Варна”.
Гости на Седмицата на православната книга ще бъдат: Aрхимандрит Хризостомос Майдонис - протосингел на Св. Митрополия на Йерисос, Света Гора и Ардамерио, отговарящ за темите, свързани с ересите и парарелигиозните учения. Той беше гост и на миналогодишната Седмица на православната книга, където изнесе доклад за делото и живота на св. Козма Етолийски.
Йеромонах Висарион - монах в българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" от 2003 г. Завършил е богословие в СУ „Св. Климент Охридски” и икономика в УНСС, специалност „Международни икономически отношения”. Духовно чедо е на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий. Автор е на книгите „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста”, „Отзвукът” и „Суеверия на днешните християни”.
Протойерей Андрей Лоргус - Роден на 25 март 1956 година. През 1982 г. се дипломира във Факултета по психология на Московския държавен университет. Завършва Московската духовна семинария през 1992 г. През 1996 г. постъпва като преподавател по Православна антропология в руския Православен университет „Св. Йоан Богослов”. От 2003 г. е член на Съвета на Европейското движение по християнска психология и антропология, като на годишните симпозиуми редовно представя свои доклади. Автор е на над 30 научни публикации. През 2009 г. той организира първия руски Институт по християнска психология и е избран за негов ректор.
Монах Мойсей Светогорец - Роден в Атина през 1952 година. Монах е на Света гора от повече от тридесет и пет години. Той е иконограф, поет, житиеписец и писател. Автор е на над 50 книги и на повече от 1000 статии, преведени на различни езици. Участвал е в над 80 конференции. Бил е главен секретар на Св. Кинотис на Света гора. Вече двадесет години е редактор на светогорско списание „Протат”. От толкова време се подвизава в килията “Св. Йоан Златоуст” към скита "Св. Пантелеймон" на манастира Кутлумуш.
Професор Димитрий Целенгидис - преподавател по догматическо богословие в Богословския факултет на Аристотелевия Солунски университет. Участвал е в много конференции в Гърция и в други страни. Има множество публикации. Един от най-известните му трудове е свързан с приноса на св. Григорий Палама в исихазма - „Богословските основи на живота в Светия Дух”.

Днес+