MinchoMinchev

MinchoMinchev

Минчо Минчев с награда на името на Емил Чакъров

 31 август от 21.00 часа, непосредствено преди началото на последния от афиша спектакъл "Прилепът".

Цигуларят Минчо Минчев е бил близък приятел на Чакъров. Именно той ще има правото да участва в номинирането на победителя догодина.

Инициативен комитет, съставен от радетели на българската култура и изкуство, сред които кметът Димитър Николов, директорът на Бургаската опера Александър Текелиев и Радка Памукова – биограф и учител на маестрото, внесе в Община Бургас предложение за възобновяване на музикалните празниците на името на големия български музикант и виден бургазлия Емил Чакъров. Инициативата е свързана с 20 – годишнината от кончината на диригента, която отбелязваме днес, 4 август.

Това е поредната стъпка по посока на съхраняване на паметта на диригентът, покорил всички световни музикални върхове, след като преди месец местният Общински съвет удостои посмъртно Емил Чакъров със званието "Почетен гражданин на Бургас".

Емил Чакъров е български музикант и диригент, роден в Бургас през 1948 година. На 15 г., той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и 8 год. по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране "Херберт фон Караян" в Берлин.

Емил Чакъров дирижира Берлинската, Ленинградската, Израелската филхармония, Бостънския, Лондонския, Чешкия симфоничен оркестър, оркестъра на Лос Анджелис, Цюрих и Френския национален оркестър. Чакъров покорява и световните оперни сцени като Ковънт Гардън, Метрополитан, Миланската Ла скала, Неапол, САЩ.