DSC_3178

DSC_3178

Министър Москов пише на кмета за Спешен медицински център д-р Ваньо Шарков днес на среща в Областна управа. За събитието в морския град заедно с него бе дошъл другия зам.-ресорен министър Адам Персенски и д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. В срещата - дискусия се включиха областният управител Вълчо Чолаков, шефът на МБАЛ - д-р Георги МатевDSC_3226, директорът на РЗИ - д-р Георги Паздеров и други. Изграждането на Спешен медицински център ще стане с европари. Най-вероятно това ще стане след разрешението на кмета за предоставяне на терена и провеждането на търг за избор на строителна фирма. Причината да се приеме тази стъпка е, че единствено в Бургас администрация и екипи на Спешна медицинска помощ са на разтояние 3 км.

Визитата на двамата зам.-министри - Шарков и Персенски и колегата им Кунчев първоначално включвала проверка за колко време екипи на Спешна помощ отиват до пациента. Само за 15-минути, а не стандартно за 20 минути екипът на Спешна помощ от Айтос са реагирали за обаждане от пациент в Камено.
Пред присъстващите зам.-министър Шарков поясни приоритет №1 в ресорното министерство за специализация на младите лекари, че съвсем скоро в МБАЛ- Бургас ще влезат в оборот 2 нови линейки за спешна помощ. Всяка година с 20 % трябва да бъде обновяван автопарка на центровете.
За здравната реформа, начина за плащане на осигуровките, както и за неосигурените са само част от нещата, които бяха обсъдени на срещата днес в Областна управа.
Пред присъстващите д-р Ангел Кунчев коментира случая на птичи грип в Бургас. Според него, няма опасност за хората. Шефът на МБАЛ - Бургас д-р Матев каза, че са отпуснати средства за закупуване на нова  медицинска апаратура - необходима за пациентите в Бургас и региона. А колкото до използването на медицинския хеликоптер, той поясни, че Бургас е един от първите с това съоръжение.