DSC_0292

DSC_0292

Министър Стоянович идва за "Четящият човек" ще открият второто издание на фестивала, от 20.00 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. На официална церемония ще бъде връчена едноименната награда, а след това ще започне концертът на четящата и пишеща формация "Обичайните заподозрени" – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

В четирите фестивални дни отново ще се проследи пътят на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги "Сестри Палавееви", "Апарат" и "Руският съсед" в "Литературно кафене "Хеликон", което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга "Работно заглавие: "Часът на смъртта" в традиционата вечер на "Хеликон". На 13 септември, петък, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в "Пияната метафора", с рецитал на поезия, съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

Ще бъде представен и аудиовариант на "Сестри Палавееви", като към Алек Попов ще се включат актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова.

Специално внимание в програмата на "Четящият човек" е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната "Хариша". 

Тетралната програма включва две представления в театър "Адрина Будевска": "Живак", авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на "Аскеер’2013"), режисьор Димитър Стефанов, и "Алкохол", авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв., по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева. 

Ваня Кубадинска (Гьоте институт-София) и Кристофър Бъкстон (Великобритания) ще са лекторите на семинара за журналисти "Една медия в медиите". В рамките на семинара ще се представи и книгата на Мирон Цовнир - "Паразите на безсилието". 

Партньори и участници в събитията са "Гьоте институт" - София, Националната художествена академия, Съюзът на българските художнци, както и Europeana – Европейският дигитален музей и библиотека. 

Голяма популярност набира и фотоконкурсът "За книгите и хората" (foto.helikon.bg). Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени при закриването на фестивала.

Тази година "Четящият човек" се организира от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на веригата книжарници "Хеликон" и Община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център "Морско казино", лятната сцена "Охлюва" и знакови пространства в Морската градина.

Второто издание на фестивала "Четящият човек" се провежда в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.