DSC_5511

DSC_5511

Младежи в Бургас с идеи за промени в закона

включиха представители на няколко младежки организации от града. Целта бе да бъдат дискутирани предложените промени в закона. Те са изготвени от експерти от ресорното министерство и от външни организации. Активно в дейността на работната група участва и Лилия Ленкова - председател на Националния младежки форум, който обединява няколко организации.

"Освен промени в закона, са предвидени и промени в Националната стратегия "2010-2020". Тя ще бъде коригирана на "2013-2020" и ще бъде засилено участието на младежите в Консултативния съвет", обеща заместник-министърът. В новия закон ще бъде включена допълнителна глава за младежкото доброволчество, което сега не е регламентирано правно.

Предвижда се да бъде създадено и Национално младежко представителство, което да обединява 30 организации с членове в цялата страна. В Консултативния съвет ще влизат организации, които докажат поне 900 души членове. Промените предвиждат на младежите да бъдат давани за безвъзмездно ползване сгради по места, за да бъдат създадени т.нар. младежки обекти.

Според Тодор Йосифов, председател на "Младежки глас" има проблеми в комуникацията с министерството и съответните институции. "Няма чуваемост и обратна връзка. На някои организации им е трудно, защото не знаят към кого да се обърнат за помощ. При нас това не е така, защото вече имаме история, но за по-малките и новите е по-сложно", коментира той. Според него, трябва да има и ясни критерии за това как младежките организации ще могат да ползват сградите, които съответната община им предостави.