Модернизират порта в Несебър с 2,5 млн. лева В реконструкцията се предвижда и укрепване на вълнолома, вертикална планировка, прекарване на ток и вода.

 

Средствата ще бъдат отпуснати от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". За това са съдействали депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков.

На първия етап от строителството ще бъде започнато реновирането на вълнолома. Едва след активния сезон ще стартира изграждането и на инфраструктурата.

Още преди месец от местното сдружение "Старият Несебър" са провели среща в София с Димитър Бойчев и Иван Вълков относно бъдещето на несебърския порт. Инж. Георги Шишманидов, който е член на Управителния съвет на сдружението изразил пред народните представители желанието на съгражданите си  портът да не се дава на концесия. Ако това все пак се случи, управляващите не бива да забравят несебърските рибари. Искането на Шишманидов е да се осигури достъп да пристанището, а в Несебър да се обособи и рибарско пристанище.

"Все още е рано да се говори за концесиониране на държавното пътническото пристанище в Несебър. Въпреки това държавата предвижда концесионирането на държавните портове в страната", категоричен е Златко Димитров, който е областен лидер на ПП ГЕРБ-Несебър и зам.- областен управител на Бургас.

Все още за пристанището в Несебър не е възложена поръчка  за подготовка по концесионирането, при която фирма, избрана чрез търг, прави цялостен икономически, финансов, екологичен анализ на държавното съоръжение.

От ПП ГЕРБ-Несебър призовават община Несебър да участва в евентуален търг като концесионер, тъй като общината би била един от най-подходящите стопани на пристанището.