Жабешките бутчета изненадаха мнозина. Снимки Авторът

Жабешките бутчета изненадаха мнозина. Снимки Авторът

Морски дарове и богат асортимент от риби напомниха на софиянци, че лятото е още тук като за това допринесе топлото време и Рибния фест на пазар "Ситняково". Фeстивалът, който има за цел, освен да представи гурме морска кухня, но и да върне хората към пазарите, се радваше на голям интерес, видя репортер на "Черноморие". Това не е първото му издание, но е първо за тази локация. През август на в района на Морска гара - Бургас се проведе подобно събитие - "Street food & Art fest", а през септември в района на "Флора"-та на голям интерес се радваше третото издание на Рибния фест.
Храната събира и сплотява хората е стара максима, а морската храна ги прави щастливи и здрави, това поне се четеше в очите на столичани, които се редяха на опашка за поредната морска порция. А предлагането бе изключително разнообразно. Впечатление правеха калмарите на клечка, ролцата със сьомга, но сякаш на най-голям интерес се радваше зимното меню на един от щандовете с веян паламуд. Ако в Бургас почти няма семейство, което през студените месеци да няма на трапезата си от тази риба, то за много от жителите на столицата тя по-скоро е екзотика. Разбира се на феста паламудът бе в гурме порция и се предлагаше върху тънка филия хляб, плейтната, както казват някои готвачи, във фюжън стил.

Жабешките бутчета и охлювите бяха приятна изненада и радост за небцето. Тайландската кухня с леко пикантни калмари, нудли и кокосово мляко не оставиха безучастни мнозина.

Един от щандовете бе с турска кухня, на който също като в Истанбул се предлагаха черноморски черни миди овкусени единствено и само с лимон. Апропо стридите безспорно бяха радост за най-претенциозните посетители на фестивала. А какво са тези вкусотии, ако няма с какво да ги преглътнеш? Организаторите се бяха погрижили и за това, като имаше, както крафт бира, така и богат асортимент от вина.

Освен това на щандовете се предлагаха ръчно правени хлябове, както и вакумирана риба за вкъщи.

Галерия