DSC_2138-1

DSC_2138-1

"Музикалният Бургас" с пореден концерт на събитието, представящо бургаски музикални семейства и техни приятели, са цигуларите Ваня Златева и Стефан Караиванов. На сцената с тях ще излязат още Добриана Добрева – виолончело, Христо Белчев – цигулка и Смилена Смилкова – пиано. 

В подготвения за концерта репертоар са включени произведения на едни от най-популярните композитори на класическа музика – Бах, Шуман, Шуберт, Дворжак, Шостакович. 
Ваня Златева завършва средно музикално образование в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, а висше – в Държавната консерватория в София при проф. Михаил Балкански. Веднага след завършването си кандидатства и е одобрена за концертмайстор на Бургаската филхармония от тогавашния главен диригент Иван Вульпе. Свири с всички изявени български диригенти като концертмайстор и като солист. Едновременно с оркестровата дейност развива и педагогическа – като лектор в "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас, където преподава цигулка, камерна музика и оркестрови трудности. Участва в камерни формации и развива активна концертна дейност.
Стефан Караиванов завършва оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф.Панчо  Владигеров", в класа на  проф. Пламен Джуров, както и магистратура по оркестрово и хорово дирижиране в НБУ при маестро Веселин Байчев. Реализирал е многобройни концерти  и  диригентски гастроли в различни градове в страната, сред които Шумен, Разград, Сливен, Враца, Бургас и др. 
Концертите, включени в програмата на "Музикалният Бургас" ще продължат през ноември и декември.  
Идеята на проекта - инициатива на Община Бургас, е да покаже музикалния потенциал на града в сферата на класическата музика и да поощри предаването и развиването на творческия талант на следващите поколения. 
Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.
Снимка архив Chernomorie-bg