DSC_2218

DSC_2218

Мъж пише на министър Москов, заради МБАЛ Дева Мария посочва и за "непрофесионално лекарско отношение и компетентност, нарушаване на етичното поведение на част от лекарите на МБАЛ "Дева Мария", както и неприсъщото за народен представител и собственик на болница - Семир Абумелих бездействие по отношение на негов пациент".

"Според Закона за Здравето всеки български гражданин има право на своевременност и качество на медицинската помощ. За съжаление, в моя случай, законодателната уредба и изисквания не съвпадат с реалната обстановка", се казва в писмото на Апостолов.
Неговата майка Кинка Апостолова постъпва за планова операционна интервенция в здравно заведение на 12-ти март 2015 година. Преди това жената е консултирана в кабинета на д-р Георги Хубчев. За избор на лекарски екип, който да извърши операцията е платена сумата от  500 лева. На 12-ти март, преди насрочената операция, д-р Хубчев отново преглежда пациентката и за това жената отново си плаща. Операцията е направена на другия ден.
"През първите 5 постоперативни дни превръзката на майка ми не е била сменяна нито веднъж, въпреки оплакванията от нейна страна, че усеща парене и дискомфорт в областта на оперираното място.
Задължително условие за правилното заздравяване на раневото ложе и избягване на инфекции в областта на оперираното място е превръзката да се сменя на 1, 3 и 5 ден. На предпоследния ден, преди изписването й, тя е разговаряла с дежурния лекар - д-р Габриела Панайотова, извършващ вечерна визитация и й споделя, че превръзката й до този момент не е подменяна. Д-р Панайотова обещава да се смени веднага, но това не се случва. На следващата сутрин, благодарение на д-р Веселин Ангелов, отново след молба от страна на майка ми, превръзката се сменя. Оказва се, че преди този момент на нито един пациент в болничната стая, където лежи майка ми, не са сменяни превръзки", пише в писмото си Живко Апостолов.
На 17-ти март жената е изписана и по документи е в добро здраве. Конците са извадени по-късно от д-р Ангелов, който дава насоки раната да не се третира с нищо друго освен със спирт и също така да бъде открита. Няколко дни по-късно раната се инфектира и същата беше с некрозни раневи ръбове.
"След няколко дни отново посетихме д-р Ангелов, който прегледа майка ми и констатира, че раната не е инфектирана и процесът по възстановяването й протича нормално. След това записахме час за консултация при д-р Хубчев и същият небрежно е заявил на висок глас, че има инфекция и изписва "Цикатридина" спрей. Състоянието на майка ми продължи да се влошава и на 27-ми март отидохме за консултация при хирург в друга болница. Той заяви, че раната не е трябвало да се обработва с този спрей, защото той я циментира и констатира, че състоянието й продължава да се влошава, заради образувалата се некроза", обяснява в писмото си Апостолов. Сагата му продължава и той търси съдействие от собственика на болницатаа Семир Абумелих. Той предложи пациентката отново да постъпи в здравното му заведение, за да бъде решен проблема. "На 6-ти април майка ми отново беше изписана с некрозна рана за домашно лечение. Въпреки, че раната е била обработвана с антисептични препарати, нейното състояние не се подобряваше. Това ни принуди на 7-ми април да се консултираме с проф. д-р Владислав Христов - началник на Втора хирургична клиника към УМБАЛСМ "Пирогов". Проф. д-р Христов заяви, че раната е зашита непрофесионално, въпреки че ние си платихме за избор на лекарски екип, но хората, съставляващи този екип не се избираха от нас, а се избират от здравното заведение и водещия лекар д-р Хубчев. Също така ни каза и че правилните стъпки за лечение е с т.нар. метод дебридман или с помощта на протеолитичен ензим, но тези методи не бяха приложени при лечението на майка ми. Същият назначи подходящо лечение и състоянието на майка ми, за период от месец и половина, значително се подобри, както е видно от приложения снимков материал в настоящото отворено писмо", се казва още в отвореното писмо до министър Москов.
Интервенцията и престоят на жената в болницата на Семир Абумелих е струвала 730 лева и още около 1000 лева за прегледи и медикаменти.
Живко Апостолов е поискал от собственика на "Дева Мария" да бъде възстановена сумата, заплатена за некачествената услуга, която, според него е застрашавала живота на майка му. Ответна реакция не е имало. Това го е провокирало да напише и писмо до здравния министър. Към писмото има приложени епикризите, снимки на мястото, където е извършена оперативната намеса, касовите бележки за направените плащания. Живко Апостолов настоява да бъде извършена проверка по случая.