MNikolov

MNikolov

На Форос откриха стена от III век в заседателната ната зала на Община Бургас. В пресконференцията ще участва Милен Николов директор на Регионален исторически музей - Бургас, кметът на община Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева.

Ще бъде предоставена информация относно фортификационната система на крепостта с локализираната крепостна стена с дължина 280 м. и ширина 2.9 м., 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали.
Археолозите са открили 4 сгради, разположени до самия морски бряг – една римска сграда от ІІІ в., която е с хипокауст и с облицовка на стените от мраморни плочки, както и 3 сгради от VІ в., две от които са с много големи размери, и при които проучването не е завършило. Сградите от VІ в. очевидно са част от античното пристанище на Порос.
Пред медиите ще бъдат показани откритите находки от проучванията през 2013 г. – близо 200 бронзови, сребърни и златни монети, части от римска ризница, бронзов пръст от римска статуя, находки от стъкло, цели съдове от керамика, бронзови апликации и т.н.
Ще бъде представена и най-ценната находка от разкопките – оловен печат, вероятно патриаршески, от началото на VІІ в. Засега само ще споменем, че подобна находка не е откривана досега в България. Досега в света са известни само 3 такива печата.