DSC_7532

DSC_7532

На Никулден палят коледната елха в Несебър

от читалище „Изгрев”- Обзор. Същия ден по традиция в Дружеството на несебърските художници в следобедните часове ще бъде открита изложба, посветена на Никулден, а по-рано през деня в зала „Мелсас” започва вече четвъртата поред богословска среща под формата на Международен библеистичен семинар на тема „Познатата непозната книга псалтир”.

Всички три прояви ден преди Никулден ще създадат онова усещане за духовност и значимост на празника, които превръщат обикновената проява в голямо събитие и зарежда емоционално хората и за останалите декемврийски всенародни веселия.

Шести декември ще започне с традиционната сутринна литургия в храма “Св. Успение Богородично” в Несебър. Малко по-късно – в 10.30 ч. в археологическия музей ще бъдат наградени отличените участници в конкурса на Община Несебър „Аз обичам Черно море”, а половин час след това започва литийното шествие от действащия храм до Морска гара. Там ще бъде отслужен тържествен водосвет и ще има специална празнична програма.

И тази година, в духа на празника, общината отново ще предложи рибно изделие за Никулден. И ако по-предната година имаше дълга 400 метра рибна наденица, а миналата – рибни сандвичи, на този 6-и декември ще се дегустира специална рибна салата. Предястието ще бъде направено от късчета маринована солена риба и зеленчуков микс, а от подправките ще съдържа девесил и копър. Традиционно общината ще почерпи присъстващите на Морска гара и с чаша вино.

Спазвайки традицията, на 6-и вечерта от 17.30 часа ще бъдат запалени и коледните светлини на площада пред пощата в новия град от кмета Николай Димитров и момичетата, участнички в конкурса „Кралица Несебър”. С това ще бъде даден старт на Коледните и Новогодишни празници.