HoroMore

HoroMore

Над 400 танцьори ще се надиграват в Царево

за изява на любителските клубове от цялата страна и по този начин да се популяризира фолклорното ни наследство. Фестивалът няма състезателен характер. Той се организира от Община Царево, народно читалище "Георги Кондолов – 1914" - Царево и фолклорен танцов клуб "Иглика" в града. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на общината - инж. Георги Лапчев и е под мотото на арт-фестивала "Огън и море", който се провежда през целия месец юни в общината.

Право на участие в "Хоро край морето" имат любителските танцови фолклорни групи или клубове, изучаващи български народни хора. Ограничения на възрастта няма. Условието е участниците да не са професионалисти. Не се изисква танцьорите да са облечени във фолклорни костюми (облеклото за представянето е по желание на участниците).

По време на фестивала групите се представят с две хора по свой избор, с времетраене до 6 минути двете, като е препоръчително едното от хората да бъде от региона на групата. Между изявите на групите, пред сцената всички участници ще играят заедно по едно хоро от различните фолклорни области: Северняшка област - Черкезко хоро; Тракийска област -Трите пъти; Добруджанска област – Сборенка; Шопска област – Петрунино и Пиринска област –Джангурица.

Фестивалът ще бъде открит официално в 17.30 часа на 8 юни. В него ще се надиграват над 16 от най-популярните клубове по народни танци от страната.