Наградиха най-доброто есе за Бургас На срещата в гимназия "Георги Сава Раковски" присъстваха заместник – кметът по образование на Община Бургас Йорданка Ананиева, заместник – областният управител Златина Дукова, Неди Абрашева – партньор по проекта и координатор на дейностите по това направление, директори на училища и много ученици.

75 ученици от общо 15 бургаски училища, разпределени в две възрастови групи – 4-7 клас /I възр.гр./ и 8-11 клас /II в.гр./, се включиха в конкурса за есе на тема "Моят роден край", който стартира в края на миналата година. Най-добрите и сполучливи 10 ученически есета бяха наградени по време на срещата от председателят на журито, оценило творбите, поетесата Венда Райкова, която раздаде книги и енциклопедии на отличените ученици.

Престижното първо място в I възрастова група грабна Кристияна Тунтева от СОУ "Петко Росен". Второто място зае Галин Караверлерски от ОУ "Св. Климент Охридски", а трето – Габриела Темелкова от ОУ "Св. Кн. Борис I". Поощрителни награди в тази възрастова група получиха Десислава Янева от ОУ "Васил Левски" – гр. Българово и най-младият участник в конкурса – 8-годишната Преслава Костадинова от ОУ "П. Яворов".

В II възрастова група отличени бяха Никол Кесерджиева и Ана-Мария Коева от ПМГ "Акад. Н. Обрешков", заемайки съответно I и II място, и Калина Тодорова от ГРЕ "Г. С. Раковски" – III място. Красимир Райков /ПГМЕЕ/ и Валентина Йоргова /Търговска гимназия - Бургас/ взеха поощрителните награди в тази група.

Всички 75 есета ще влязат в общ сборник, който ще бъде разпространен в 22 училища, участващи в направлението "Ритуализация на училищния живот" по проекта. Ученическите творби могат да бъдат разгледани подробно на интернет адрес: www.programa-schools.burgas.bg.
Крайните резултати от останалите дейности по това направление ще бъдат представени на 29 и 30 март от 9.00 часа в залата в сградата на ОУ "Братя Миладинови", когато стартира двудневният междуучилищен фестивал "Моят роден край". По време на фестивала ще бъдат представени 22 училищни презентации за историята, традициите, символите и ритуалите в съответните училища в община Бургас.

Предстои да приключи и конкурса за рисунка по това направление на тема "Моят роден край" с откриване на изложба с рисунките на учениците, участващи в него. Най-добрите творби на младите художници ще бъдат наградени на 29 март от 16.00 часа в залата на Младежкия културен център, когато ще бъде открита и изложбата "Моят роден край".